Nyomtatott napcellák

Egy nyomtató, amelyet arra terveztek, hogy napelemes paneleket alkosson nagy sebességgel A3-as méretben.

Nem boszorkányság, hanem az ausztrál Victorian Solar Cell konzorcium munkája. Az újításban a melbourne-i egyetem, a Monash egyetem, valamint néhány napenergia-szektorbeli partner kutatói vettek részt. Az új gépek, amelyeknek festékanyagát félvezetők adják, nagy sebességgel képesek napcellákat nyomtatni műanyag és fémfelületre, néhány négyzetcentiméterestől egészen az A3-as lapnak megfelelő méretig, írja az energiacentrum.com.

Mint a kutatást vezető Scott Watkins nyilatkozta, a műanyagra és fényre nyomtatott napcellák sokoldalúbb felhasználásra lehetnek alkalmasak, mint a szilikonból készült napelemek. Véleménye szerint elhelyezhetők lehetnek háztetőkre, üvegfelületekre, reklámtáblákra, de akár személyes használatú technológiai eszközökre, például laptopokra is. A napelemeket nyomtató szerkezet egyelőre igen drága, ára eléri a 200 ezer dollárt. A melbourne-i egyetem most azon dolgozik, hogy olyan változatot fejlesszenek ki, amelyet érdemes kereskedelmi forgalomba hozni.

-

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.