Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Nyomtatható solar panel
Tudj meg többet: Napenergia
index

Nyomtatható solar panel

Az energiainpari innováció egyik meghatározó iránya, hogyan lehet minél egyszerűbben, minél sokoldalúbb és ahtékony solar paneleket előállítani.

Az egyik fontos fejlesztési irány, az épületek üvegfelületeinek az energiatermelésben történő hasznosítása, solarfilm bevonat révén. A másik a flexibilitás megteremtése. Ausztrál kutatók öt éve kezdték azt a projektet, amelynek eredméyneként már 2013-ban sikerült papírvékonyságú napelemeket nyomtatniuk, azóta ezek hatékonyságámnak javításán dolgoznak.

A solarcellák nyomtatása ma már nem okoz gondot, ennek a technológiai késznek tekinthető, azonban az így előállított felületek hatékonysága még elmarad a hagyomáynos solar panelekétől. A megoldás előnye az ausztrál szakemberek szeriint, hogy egyenesen a építőanyagoaktba, üvegbe, vagy a tetőcserepekbe tudják nyomtatni az energiatermelő egységeket, vagyis akár egy irodaház teljes felülete solar panelként is szolgálhat működhet a jövőben. Ez forradalmasítaná eéemzők szerint a napenergia hasznosítást, ha sikerül legalább a hagymányos solar panelek hatékonyságát megközelíteni a tudósoknak. A napelemek nyomtatása egyébként hasonló a műanyag bankjegyek előállításához.

forrás: energiainfo.hu

Ajánlott tartalom

index

Nincs tér újabb rezsicsökkentésre

Európában a jelenlegi alacsony áramárakat nagy részben a túlkapacitás okozza, a megújulók térnyerése jó eséllyel folytatódhat, a szélenergia kapcsán idehaza sok a tévhit, további rezsicsökkentésre nincs tér, a paksi bővítés tervezett megvalósítása pedig fontos kérdéseket vet fel - közölte a Portfolio-nak adott interjújában Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője.