Nyílt levél Orbán Viktornak energianád ügyben

Szerdán az interneten szétküldött nyílt levélben kért választ Orbán Viktor miniszterelnöktől Kiss Gábor, a NÁD MPS-H Kft. ügyvezetője, aki évek óta szorgalmazza egy energianád program beindítását. Egyebek közt azt kérdezte, miért nem kell az országnak 70-80 ezer új munkahely.

A levél fő kérdése: “Milyen szakmai indok alapján nincs szüksége az országnak egy 8 milliárd eurós magánbefektetésből megvalósuló, az ország energiafüggetlenedését szolgáló, 70-80 ezer új munkahelyet teremtő, a parlagon hagyott területek hasznosítását biztosító magyar energianád programra, amiből az államnak jelentős bevételei származhatnak az adók és a program révén értékesíthető szén-dioxid kvóta révén?” A nyílt levél álltása szerint az előző kormány alatt “ellenérdekelt körök ténykedése, illetve a program ellopásának kísérlete akadályozta a nádprojekt beindulását”, amiben  az elmúlt egy év sem hozott fordulatot. emlékeztet arra, hogy a miniszterelnök  Illés Zoltán államtitkárt nevezte ki témafelelősnek, aki azonban a “szakmai indoklást mellőzve” nem jelent meg személyesen a befektetőnek  a kormány által kért tőkeigazolását bemutatni szándékozó képviselőjével megbeszélt találkozón.

 

Az energianád projektről a levél azt állítja, több neves szakember, minősítő cég, a Magyar Tudományos Akadémia és a Műszaki Egyetem szakértőinek pozitív kritikáját is bírja.  Magyarország pár éven belül Európa megújuló energia nagyhatalmává válhatna általa, évente 1000-3000 MW megújuló villamos energia előállítására válna képessé. A projekt befektetők pénzéből valósulna meg, de csak akkor, ha az állam nyilatkozik arról, hogy a Magyar Villamos Művek a törvényi kötelezettségének megfelelően átveszi a  megújuló energiából keletkezett áramot. Szükségesnek ítéli, hogy az élelmiszertermelésre alkalmatlan földterületek rendelkezésre álljanak a nádtermeltető rendszer kiépítéséhez. Hivatkozik arra, hogy a földalap tájékoztatása szerint csak politikai döntés kérdése, és biztosítható a szükséges földterület. “Komoly nemzetközi érdeklődés tapasztalható a magyar energianád projekt iránt, ami a magyar fél érdektelensége miatt várhatóan előbb megvalósul külföldön, mint idehaza.” – írta Kiss Gábor a miniszterelnökhöz címzett levele végén.

 
Az MTI az üggyel kapcsolatban megkereste a levélben említett  Illés Zoltán államtitkárt. A feltett kérdésekre a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya a következő választ küldte: “Nem Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár hatáskörébe tartozik az energianád ügye. Energetikai kérdésekben ugyanis nem a Vidékfejlesztési Minisztérium, hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a felelős. Nem igaz az az állítás sem, hogy Illés Zoltán nem egyeztetett a cég képviselőivel. A környezetügyért felelős államtitkár Olajos Péter zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárral közösen, személyesen tárgyalt az érintettekkel 2010. július 28-án, a VM Fő utcai épületében, az államtitkári tárgyalóban.”

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.