Nyár van és semmi baj, csak Grönland olvad, mint a vaj

A dán meteorológiai intézet mérései szerint a rekordokat verdesi Grönland jegének olvadása. A múlt heti kánikula után különösen kevés a jég az Évszakhoz képest is, írja a Local.

A nyár idén nem hólabdával gurít, több mint napi 10 milliárd tonna olvad el Grönlandon, azaz válik tíz köbkilométer vízzé, ami a 2012-es rekordot súrolja. Bár az akkori legeslegkeményebb két napon összesen 30 milliárd tonna jég olvadt fel. A hőmérséklet-rekordok közben sorra dőlnek, július 8-án az északi Qaanaaq városában 20,4 fokot mértek, ez a valaha mért legmagasabb hőmérséklet, ráadásul két és fél fokkal melegebb, mint a két éve mért előző rekord. A képen az látszik, hogy július elejét a grönlandi jégsapka több mint fele folyékony halmazállapotban élte meg, ami messze több a sokéves átlagnál (a kék szaggatott vonal az 1981-2010-es átlag, a piros a 2015-ös jégolvadás az egész jégsapka százalékában):

Grönlandon (ahonnan mutattunk már lélegzetelállító nagyképet) egyébként 57 ezren laknak 2,2 millió négyzetkilométeren, így ez a Föld legnagyobb szigete, és egyben a világ negyedik legnagyobb közigazgatási egysége. Földrajzilag Észak-Amerikához, politikailag a dán fennhatóság miatt Európához tartozik, Izlandtól csak egy tengerszoros választja el. 1973 és 1984 között része volt az Európai Közösségnek, és bár 1985-ben kiléptek, a grönlandiak európai állampolgároknak minősülnek, még ha az európai választásokon nincs is szavazati joguk.

Ürge-Vorsatz Diana éghajlatkutató egy UNESCO-konferencián nemrég azt mondta az MTI-nek, hogy a klímaváltozásban vannak úgynevezett billenőpontok, amelyeket ha túllépünk, visszafordíthatatlanná válik egy folyamat. Pont a grönlandi jégsapkát hozta fle példaként, amelynek olvadása eddig negyven centiméterrel emelte a tengerszintet, a teljes olvadása pedig hét méteres emelkedéssel járhat, s eltüntethet a föld felszínéről olyan helyeket, mint New York, Velence, vagy akár Hollandia. De átrajzolhatja a Föld képét az antarktiszi olvadás is, írtuk korábban. Júniusban is megdőlt a globális melegrekord, a klímaváltozás nemcsak az éhező jegesmedvékről szól, hanem az ön hűtőjéről is. Még nem késő tenni valamit, de ha így megy tovább, mind beledöglünk.

-

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Ingyenes divatbemutatót tartanak a fenntarthatóság jegyében

A fenntartható öltözködés jegyében Rezes Judit színésznő, Tihanyi Ildi jelmeztervező és a Delta Produkció divatbemutatóra és egész napos rendezvénysorozatra várja az érdeklődőket május 4-én a Merlin Színházban.