Nulla Hulladék a VOLT-on

RE-SET társasjáték, PET palack malac készítés, REpohár díszítés – csak néhány program, amit a VOLT Fesztivál látogatói kipróbálhatnak a Humusz Szövetség Nulla Hulladék Turnéjának soproni állomásán.

A Szövetség a Zöldövezet Társulás közreműködésével várja a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő fiatalokat. A kampány célja elsősorban a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik. „A nulla hulladék célkitűzés nem technológiai megoldás vagy szolgáltatás, inkább egy újszerű gondolkodásmód és életstílus. A megelőzés jegyében a fogyasztást és a termelést kell hulladékszegénnyé tenni.” – mondta el Graczka Sylvia, a Humusz Szövetség elnöke. „Ezt kiegészítő más hulladékcsökkentő módokat is népszerűsítünk programunkban, így a komposztálást, az újrahasználatot és az újrahasznosítást. Az összetett megközelítés mutatja, hogy nem csak a hulladékgazdálkodók feladatáról van szó.

-

A közös gondolkodásba a társadalom számos csoportját be kell, be lehet vonni. A gondolatokat sem szűkíthetjük le csak a hulladékkezelési módokra, helyette, mellette önismeretre, folyamatos kreatív tanulásra, közösségépítésre, együttműködésre, önellátásra, helyi önrendelkezésre, rugalmas struktúrák kialakítására kell törekednünk.” A fesztiválon a korábbi éveknek megfelelően szelektíven gyűjtik a papír, az alumínium és a műanyag hulladékot, a hulladékcsere-ponton a hasznos hulladékért mindenki MAG-BOMBÁT kap. A Nulla Hulladék Turné önkéntesei pedig mindenkinek bemutatják, hogy a fesztivál után hogyan kezdhet új, zöldebb életet.

Emellett nagy öröm hogy a fesztivál területén bevezették a REpoharat (betétdíjas, visszaváltható, mosható és így többször felhasználható pohár): a fesztiválozók idén először kétféle elmosható pohárba kapják a frissítőt. Az intézkedésnek köszönhetően drasztikusan csökken a műanyag hulladék mennyisége, és megszűnik a színpadok előtti pohár-szőnyeg is. A turné további állomásai folyamatosan megjelennek a www.humusz.hu/nullahulladekturne oldalon, valamint a Humusz Szövetség Facebook oldalán.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.