Növényvédőszer-maradék határértékeket szigorított az EU

Az Európai Unió több növényvédőszer-maradék határértékét szigorította – közölte a Levegő Munkacsoport szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a Növényvédőszer Akcióhálózat (Pesticide Action Network – PAN) nevű nemzetközi civil szervezet kezdeményezése alapján szigorították az értékeket. Az akcióhoz csatlakozott a Levegő Munkacsoport is.
A szigorítás olyan termékek biztonságát javítja, mint például az uborka, a szőlő vagy a paprika. A zöld szervezetek által régóta bírált veszélyes procimidon hatóanyag esetében például az eddigi 5 milligramm helyett 0,02 milligrammban korlátozták az egy kilogramm szőlőben megengedett mértéket.

A Levegő Munkacsoport bízik benne, hogy a magyar forgalmazók be fogják tartani ezeket a határértékeket. Ennek elősegítése érdekében méréseket is fog végeztetni a jövőben, ezek eredményét nyilvánosságra hozzák.
A PAN és magyar tagja, a Levegő Munkacsoport többször is felhívta már a figyelmet arra, hogy a vegyszermaradékokra vonatkozó határértékek nem védik megfelelően az érzékenyebb csoportokat, így a gyermekeket.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.