Novemberig tart a fővárosi lomtalanítási szezon

Az országgyűlési és önkormányzati választások, valamint több egyházi és nemzeti ünnep miatt idén késő őszig tart Budapesten a lomtalanítás – közölte Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. szóvivője kedden az MTI-vel.

A főváros több mint 850.000 háztartása közül mindig csak az adott körzet lakóit tájékoztatják – hivatalos levélben és a lépcsőházakban kifüggesztett plakátokon – a lomok kikészítésének időpontjáról – tette hozzá.
A szóvivő elmondta, az FKF Zrt. folyamatosan, hétköznap és hétvégén is lomtalanít. A közterület-fenntartó a lomok kikészítése utáni napon délig, de legkésőbb 14 óráig mindenképpen megtisztítja a kérdéses területet. A munka február végén kezdődött, és a szezon az idei két kétfordulós választás miatt novemberig tart majd. Az FKF Zrt. a fővárost idén 157 körzetre osztotta.

A cég összegyűjti a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékot is, például sütőolajat, festékmaradékot, oldószereket, akkumulátorokat, fénycsöveket. E célra minden körzetben gyűjtőpontokat állítanak fel; nyitva tartásukról és pontos helyükről a postaládákba eljuttatott levélből lehet tájékozódni.
A közterület-fenntartó azt kéri a lakosoktól, hogy az újrahasznosítható csomagolóanyagokat (papírt, fehér és színes üveget, fémdobozt, műanyag palackot, flakont) ne tegyék a lomok közé, erre a célra a szelektív hulladékgyűjtő szigetek tartályait használják.

A lomtalanítási körzetekben a közterület-felügyeletek munkatársai járőröznek, akik szóban figyelmeztethetik és pénzbírsággal sújthatják azokat, akik a megjelölttől eltérő időpontban készítik ki a feleslegessé vált használati tárgyaikat.
“Ha a szóbeli figyelmeztetések nem járnak hatással, akkor a felügyelők komolyabb szankciókkal élnek: helyszíni bírságolás, vagy feljelentés. A helyszíni bírságolás összege maximálisan 20.000 Ft lehet, a feljelentés esetén a Szabálysértési Hatóság állapítja meg a bírság összegét” – ez már a a cég közleményében olvasható. Tavaly a hatóság 37 esetben feljelentés útján szerzett érvényt a felszólításnak – tették hozzá.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.