Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Növekvő probléma az elöregedő társadalom

Növekvő probléma az elöregedő társadalom

Friss becslés szerint tíz éven belül elérheti az egymilliárdot a világ hatvan éven felüli lakosainak száma. Az ENSZ figyelmezetése szerint nincsen hasznosítva a szépkorúak tudása és élettapasztalata.

„Ageing in the 21st Century: A Celebration and a Challenge” címmel jelentette meg az elöregedő társadalom témáját vizsgáló jelentését az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), amelyben arra mutat rá, a nemzeteknek előre fel kell készülniük a változó korcsoport-arányok kezelésére. A jelentés szerint jelenleg kilencből egy a hatvan éven felüliek aránya. A következő tíz évben azonban világszerte 200 millió fővel nő, és így eléri az egymilliárdot, 2050-re pedig a kétmilliárdot a korcsoportba tartozók száma. Az ENSZ szerint a növekedés a táplálkozástudomány, a közegészségügy, az egészségügyi ellátás és az oktatás javulásának, valamint a gazdasági jólétnek köszönhető. A pozitív faktorok mellett ugyanakkor az országok nem készültek fel arra, hogy társadalmuk jelenlegi és jövőbeni idős tagjait segítsék és támogassák. A jelentés szerint az idősek tudását és tapasztalatit nem használják ki a nemzetek, sok hatvan éven felüli munkaképes alulfoglalkoztatott vagy állástalan, ráadásul az élet számos pontján szembesül diszkriminációval. A jelentés elkészítésében közreműködő HelpAge szerint olyan nyugdíjrendszerekre van szükség, amelyek biztosítják az időseknek az anyagi függetlenséget és csökkentik az időskori szegénységet. A szervezet viszont kiemeli, hogy nem elég hangzatos törvényeket elfogadni, ezek végrehajtását megfelelően meg is kell támogatni.

A jelentés egyébként Indiát említi negatív, Bolíviát pedig pozitív példaként. India esetében, ahol a lakosság kétharmada 30 éven aluli, az idősek száma pedig 100 millióra becsülhető, egyre jobban kezdi felváltani a több generáció együttélésének modelljét a nukleáris családmodell. Ez azt jelenti, hogy az társadalom idős tagjainak egyfajta társadalmi kivetettséget kell megtapasztalniuk, ráadásul, mivel 2050-ra megháromszorozódhat a hatvan éven felüliek száma, egyre többeket érinthet majd a probléma. Bolívia ezzel szemben pozitív példaként jelentkezik: minden hatvan éven felüli állami nyugdíjban részesül, ráadásul a kirekesztés elkerüléséről is gondoskodtak. Az országot rendszeresen sújtó áradások és földcsuszamlások utáni kárelhárításba vonják be szervezetten a szépkorúakat. „Brigadas Blancas”, vagyis Fehér Hajú Brigádok néven működik az a csoport, ami a vészhelyzeti felkészülésben és a segélyek elosztásában segédkezik.

Ajánlott tartalom

Donald Trump lemondta dániai látogatását, mert nem adják el neki Grönlandot

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását.