Nőtt az erdőtelepítésre adható támogatás mértéke

Növelte az erdőtelepítésre adható támogatás mértékét az Agrárminisztérium (AM), így a gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtól függően 80-130 százalékkal több forrást is igénybe vehetnek.

Az AM pénteki közleményében emlékeztet, hogy a Vidékfejlesztési Programban megjelent “Erdősítés támogatása” című, mintegy 39 milliárd forint keretösszegű felhívás feltételeit a kormány módosította, így vált lehetővé a nagyobb összegű forrás igénybevételének lehetősége. A változásoknak köszönhetően a jövedelempótló támogatás összege az eddig hektáronkénti 172 euróról 432 euróra emelkedett és egységesen minden fafajnál 12 évre nőtt a támogatás igénybevételének időtartama is. Mindezek eredményeként nemcsak több támogatást kapnak a gazdák, hanem fafajtól függően 4-7 évvel hosszabb ideig vehetik igénybe azt. A piaci viszonyokhoz igazodva minden célállomány-típus csoportnál emelkedtek az erdő létesítésének és ápolásának egységárai, valamint új elemként került be a felhívásba a ritka elegyfafajok ültetésének lehetősége. A támogatási kérelem benyújtására a módosítások miatt 2021. december 31-ig van lehetőség, a pályázati felhívás a www.palyazat.gov.hu oldalon érhető el. Kiemelték, a pályázatra korábban beérkezett kérelmek elbírálása folyamatosan zajlik. Az Irányító Hatóság eddig 853 darab kérelem támogatásáról döntött, több mint 10 milliárd forint értékben, amely közel 6000 hektár új erdő telepítését eredményezi. Az erdőgazdálkodás közvetlenül is megoldást kínál a klímaváltozásra, ezért a kormány célul tűzte ki az ország fával borított területeinek, ezen belül az erdőtelepítések növelését. A Vidékfejlesztési Programban 12 felhívás, összesen 106 milliárd forintnyi támogatás érinti közvetlenül az erdőgazdálkodást, ezekben eddig több mint 18 600 kérelem támogatásáról döntött az Agrárminisztérium, 51 milliárd forint támogatási összegben – olvasható a tárca közleményében.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.