Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / CNG-LPG-LNG / Nőtt az alternatív járművek forgalomba helyezése Európában
Tudj meg többet: CNG-LPG-LNG
Hat százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett alternatív üzemanyaggal hajtott járművek száma Európában az első negyedévben – közölte pénteken az európai autógyártók szövetsége, a brüsszeli ACEA.

Nőtt az alternatív járművek forgalomba helyezése Európában

Hat százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett alternatív üzemanyaggal hajtott járművek száma Európában az első negyedévben – közölte pénteken az európai autógyártók szövetsége, a brüsszeli ACEA.

Az ACEA (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles) kimutatásai szerint az idei első negyedévben 6,4 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett alternatív üzemanyaggal hajtott gépjárművek száma az Európai Unióban. Az első negyedévben összesen 154 795 elektromos, hibrid-elektromos, illetve más alternatív üzemanyaggal, például autógázzal vagy földgázzal hajtott járművet helyeztek forgalomba az Európai Unóban.

A tisztán elektromos üzemű járművek száma 35 730 volt, 26,8 százalékkal több a 2015 első negyedévi 28 181-nél. Hibrid járművekből 30,1 százalékkal többet helyeztek forgalomba mint tavaly, 69 530-at. Gázüzemű járművekből viszont 49 535 darabot, 22,4 százalékkal, mintegy 15 ezerrel kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Az alternatív hajtású járművekből Spanyolországban volt a legnagyobb növekedés az első negyedévben, 51,9 százalékos. Franciaországban 28,7 százalékkal, Nagy-Britanniában 23,7 százalékkal, Németországban pedig 13,0 százalékkal többet helyeztek üzembe ilyen járművekből az idei első negyedévben, mint tavaly. Ebben a három országban teljes mértékben az elektromos és a hibrid járművek adták a növekedést.

Olaszországban viszont fordított volt a helyzet, 12,9 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett alternatív hajtású járművek száma a gázüzemű járművek forgalmának visszaesése miatt. Olaszországban az alternatív hajtású járművek forgalomba helyezésének 80 százalékát így is a gázüzemű autók adják.

Magyarországon az első negyedévben az ACEA adatai szerint elektromos járművekből összesen 71 került forgalomba, tavaly pedig 20. Hibrid autót 279-et helyeztek forgalomba az idén a tavalyi első negyedévi 139 után. Egyéb alternatív hajtású gépkocsit pedig 9-et a tavaly 10 után. Összesen tehát 359 járművel bővült az idei első negyedévben a magyar alternatív járműpark, míg tavaly 169-cel.

Angolul a jelentést itt találja.

Ajánlott tartalom

Német tanulmány: Növeli a károsanyag-kibocsátást az elektromos mobilitásra való átállás 

Az elektromos mobilitásra való átállás növeli a károsanyag-kibocsátást a kieli IfW gazdaságkutató intézet tanulmánya alapján, amely szerint az elektromos autózás üvegházhatású gázkibocsátása a jelenlegi németországi energiamix mellett közel háromnegyedével múlja felül a modern dízelmotorokét.