Norvégiában építik a világ eddig legmagasabb és legnagyobb teljesítményű szélturbináját.

Norvégiában épül a világ legerősebb szélturbinája

Norvégiában építik a világ eddig legmagasabb és legnagyobb teljesítményű szélturbináját.

A projektet irányító Enova állami energetikai fejlesztési társaság pénteki közleménye szerint a 162,5 méteres óriás egy újgenerációs modell prototípusa. Nagyjából 10 megawatt energiát termel majd, ami háromszorosa a jelenleg használatos szélturbinák teljesítményének, és 2.000 háztartás áramigényét fedezi.

A szélkerék rotorjának átmérője 145 méter, kifejlesztésére és üzemeltetésére 400 millió koronát (13,4 milliárd forint) fordítanak.     A tervek szerint 2011-ben helyezik üzembe, egyelőre szárazföldön, Oeygarden térségében, a projekt célja azonban a tengerre telepített szélerőművek hatékonyságának növelése. A próbaüzem várhatóan két évig tart majd.
Norvégia a világ egyik vezető olaj- és földgáztermelője, de az ország energiaigényét elsősorban vízierőművek termeléséből fedezik.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.