Norvég támogatással épült biogáz üzemet avattak Kecskeméten

A ma elérhető legkorszerűbb technológiát képviseli az az új, a Norvég Alap támogatásával felépült biogáz-üzem, mely a térség mezőgazdasági, valamint konzerv- és élelmiszeripari melléktermékeinek feldolgozásával állít elő villamos- és hőenergiát – közölte a beruházást megvalósító Agrowatt Környezetvédelmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Kecskemét-Kispáiban, a létesítmény ünnepélyes átadásán.

Édes Zoltán elmondta: a 2008 nyarán indult, ám a gazdasági világválság miatt 2008 őszétől 2010 októberéig szünetre kényszerült, így csak a közelmúltban befejeződött építkezés összességében mintegy 900 millió forintba került. Ebből 1,25 millió eurót, azaz több mint 340 millió forintot a Norvég Alap pályázati támogatásaként nyert el a vállalkozás. A vezető jelezte: a kategóriájában a térség legnagyobbjának számító új létesítmény próbaüzeme napokon belül elkezdődik. A jelenleg elérhető legmodernebb technológiát alkalmazva Kecskemétről és a város 30 kilométeres vonzáskörzetéből beszállított sertés-, illetve szarvasmarhatrágyából, konzervgyári kukoricahulladékból, valamint élelmiszeripari hulladékokból, maradékokból állítanak elő hő- és elektromos energiát. Mindemellett a cég kutatóközpontként és referenciaüzemként is működik majd, mely a tulajdonosok szándékai szerint aktív szerepet vállal a hazai mezőgazdasági biogáz-hasznosítás fejlesztésében és a városban folyó szakirányú képzések gyakorlati hátterének megteremtésében. Édes Zoltán kiemelte: Kecskemét a magyar biogáz piacon egyedülálló helyzetben van, hiszen a város területén több biogáz üzem is működik, mely lehetővé teszi, hogy a megyeszékhely idővel a régió szakmai központjává váljon.

 
Az eseményen Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a beruházás jelentőségét méltatva úgy fogalmazott: a megújuló energia előállítása stratégiai ágazat Magyarország számára, mely a biogáz hasznosítása terén kimagaslóan jó adottságokkal rendelkezik. Az elkövetkező időszak feladatait az a cselekvési terv jelöli ki, melyet a múlt év végén fogadott el a kormány – emlékeztetett. A politikus arról is beszélt: hazánk jelenleg a Norvég Alappal való együttműködés első szakaszának lezárásánál tart: eddig száznál több projekt valósult meg a 135 millió eurós keret támogatásával. A következő szakaszban – mely jelenleg előkészítés alatt áll – várhatóan hasonló nagyságrendű forrás lesz elérhető, hangsúlyosan a megújuló energia hasznosítására vonatkozó fejlesztések számára. Fontos szempont azonban a Norvég Alap mellett az európai uniós kohéziós források kapcsán is a felhasználás átláthatóvá tétele – hangsúlyozta.   

 
Ehhez kapcsolódva Vegar Andreassen, a norvég nagykövetség titkára jelezte: támogatóként a környezetvédelmi beruházások iránt elkötelezett norvég állam a jövőben is figyelemmel fogja kísérni a kecskeméti biogáz üzem tevékenységét, mely a két ország együttműködésének egyik fontos és kézzel fogható eredménye. A Kecskemét-Kisfáiban kedden átadott Agrowatt biogáz üzem és kutatóközpont területe 2,8 hektár. A silótér nagysága 4.000 négyzetméter, míg az anyagfogadó tartály térfogata félezer köbméter. A fermentor térfogata meghaladja a 3.000, míg a két végtermék tárolóé együttesen megközelíti a 6700 köbmétert. A gázmotor villamos teljesítménye 635 kilowatt.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.