Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Nőhet a csomagolás- és szatyoradó
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Nőhet a csomagolás- és szatyoradó

A kormány máris módosítaná az alig egy hónapja életbe lépett környezetvédelmi termékdíjakat – állítja a Népszabadság a birtokába jutott törvénymódosítási tervre hivatkozva.

A tervezet, amely jelenleg a tárcaközi egyeztetésnél tart, elsősorban a kereskedelmi csomagolásokra és a bevásárlószatyrokra kivetett termékdíjat drágítaná. A PET műanyagpalackok környezetvédelmi termékdíja például mahdnem háromszorosára, az eddigi kilogrammonként 56 forintról 150 forintra nőne. Az üvegek esetében 7 fornintól 20-ra, a fém csomagolóanyagoknál (például sörösdobozoknál) 286 forintról 350 forintra nőne a termékdíj kilogrammonként. A műanyag bevásárlószatyrok termékdíja 1300 forintról 1500 forintra nőne, szintén kilónként. A rádiótelefonoknál ötszörösére, a jelenlegi száz forintról ötszázra nőne a termékdíj. A lap által megkeresett szakmai szövetségek elmondták, hogy a kormány részéről senki nem egyeztetett velük a javaslatról.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozás enyhítésére szólították fel tudósok a kormányt és a parlamentet Horvátországban

Ötszázötven tudós írta alá azt a felhívást Horvátországban, amelyet kedden adtak át a kormánynak, a parlamentnek, valamint az illetékes minisztériumnak, és amelyben arra szólítják fel őket, hogy mielőbb cselekedjenek a klímaváltozás enyhítéséért - írta a helyi sajtó.