Nobu – Egy étterem, egy kapcsoló

A budapesti Nobu étterem a Schneider Electric intelligens világítástechnikai megoldásait választotta
A nemrég budapesti éttermét is megnyitó Nobu étteremlánc világszerte híres a színészlegenda társtulajdonosról, Robert de Niroról és Michelin-csillagos sztárszakácsáról, Nobuyuki “Nobu” Matsuhisaról. A magyarországi étterem tulajdonosa, Andy Vajna azonban az ételek minőségén túl a berendezésre, így a megfelelő világításra is nagy hangsúlyt fordított, és a Schneider Electric szakembereivel együttműködve alakították ki a vendégek számára legmegfelelőbb belső atmoszférát.

Nem is gondolnánk, hogy a világítástechnika a vendégek közérzete szempontjából mennyire sokat jelent: nemrégiben egy tanulmányban mutatták ki, hogy egy étteremben tovább maradnak a vendégek, ha az őket körülvevő fényviszonyok finoman és lassan, de időről-időre változnak. Az ezt lehetővé tévő rendszer első hangzásra bonyolultnak tűnhet, kezelésének mégis a lehető legegyszerűbbnek kell maradnia. Így esett a tulajdonosok választása a Schneider Electric úgynevezett KNX rendszerére, amely mindkét követelménynek eleget tud tenni: nemcsak különböző világítási képeket tud produkálni, de igen egyszerűen, egyetlen könnyen kezelhető felületről irányítható.
Az étteremben mindössze egy, alig észrevehető kapcsoló található a falon, amely egymaga végzi 50 világítási áramkör fényerejének a szabályozását. A Schneider Electric világítástechnikai mérnökeivel a napszakoknak megfelelően megalkotott világítási képeket, hangulatokat tárolja a rendszer. Ezeket az elmentett miliőket (nappali, délutáni, esti, éjszakai) hívhatja elő a személyzet egyetlen nyomógomb érintésével.

A tulajdonosok részéről felmerült az igény egyes körök, például az egyes kiemelt asztalok, VIP termek, egyedi – a tároltaktól eltérő – szabályozására. Erre a Schneider Electric szakemberei hordozható érintőképernyős eszközt használtak, amellyel a teremben körbesétálva a pincér egyedileg változtathatja meg az adott asztalra jutó fény erejét. A biztonságot szem előtt tartva a rendszer bármelyik, az étteremben található számítógépről is vezérelhető, így akkor sincs gond, ha az eszköz lemerülne.
Így társul a világhírű sushihoz egy világklasszis világítástechnikai megoldás, a Schneider Electric közreműködésével.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.