Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Nobel-díjas kutatót nevez ki Obama energiügyi miniszterévé

Nobel-díjas kutatót nevez ki Obama energiügyi miniszterévé

Nobel-díjas kutatót nevez ki energiügyi miniszterévé Barack Obama – derült ki a leendő amerikai elnök hétfői bejelentéséből.

Obama sajtóértekezletén ismertette energetikai és környezetvédelmi stábjának személyi összetételét is, ami jelzi eltökéltségét amellett, hogy gyorsan nekilásson a globális felmelegedés kiváltó okai megszüntetésének és az alternatív energiaforrások felkutatásának.   A kínai-amerikai Steven Chu a kaliforniai Lawrence Berkeley National Laboratory igazgatója, 1997-ben kapott fizikai Nobel-díjat. (Az elismerést megosztva, az amerikai William D. Philips és a francia Claude-Cohen Tannoudji kutatókkal közösen kapta az atomok lézeres hűtésére és befogására kifejlesztett módszerért).

A Berkeley-ben működő laboratórium az egyik legrégebbi és leghíresebb amerikai atomfizikai kutatóközpont, ahol egyebek mellett biológiai, környezetvédelmi és egészségügyi kutatásokat is végeznek.

Chu hangos szószólója az alternatív energiaforrások kutatásának, amelyet a globális felmelegedés elleni küzdelem részének tart. Mindenekelőtt a szénmentes energiaforrások kutatása mellett kötelezte el magát, kutatásai elsősorban a bioüzemanyagok, valamint a napenergia-technológiák területére irányultak. Azt szorgalmazza, hogy a tudósokat is vonják be a globális felmelegedés elleni harcba.

Obama elmondta azt is, hogy Chu szorosan együtt fog működni Carol Brownerrel, az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) korábbi vezetőjével, akit a megválasztott elnök a Fehér Ház energetikai és klímapolitikájának összehangolásával bíz meg. Obama az EPA új vezetőjévé Lisa Jacksont, New Jersey kormányzójának kabinetfőnökét nevezi ki, Nancy Sutley-t pedig a Fehér Ház Környezetminőségi Tanácsának élére állítja.

Ajánlott tartalom

Tudta? Az energiahatékony épületek gyorsabban eladhatók!

Bár a jövőre életbe lépő energiahatékonysági szigorítások kissé bonyolultabbá tehetik a hitelfelvételi folyamatokat, az ingatlanközvetítői tapasztalatok alapján a korszerűen megépített társasházi lakásokat és házakat drágábban, és az átlagoshoz képest fele annyi idő alatt lehet értékesíteni.