Nő az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya

Magyarországon és Európában egyaránt jelentős ütemben nő a használt italos kartondobozok szelektív begyűjtési aránya: 2009-ben a kontinensen 33, Magyarországon 14 százalékos visszagyűjtési arányt regisztráltak.

Az Európai Italos Karton Szövetség (ACE) adatai szerint Európában – a 27 EU tagországban, valamint Svájcban és Norvégiában – tavaly összesen 350 ezer tonna, azaz több mint 13 milliárd darab italos kartondobozt gyűjtöttek össze szelektíven a lakosok. Ennek köszönhetően 17 ezer hektárnyi, azaz mintegy hét Velencei-tó nagyságú erdőterület fáit nem kellett kivágni – emeli ki szerdai közleményében az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ), az ACE magyar tagszervezete.
Az IKSZ a hatóságok, a koordináló szervezetek, a helyi kommunális szolgáltatók és a civil szervezetek bevonásával ösztönzi a magyar lakosságot az országban forgalomba kerülő 10-12 ezer tonna italos kartondoboz szelektív gyűjtésére.

“Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés az öt évvel ezelőtti 200 tonna/év mennyiségről 2009-re 1550 tonna/év mennyiségre, azaz a kezdeti érték hétszeresére növelte a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok mennyiségét. Ma Magyarországon 6 millió lakos élhet a szelektív hulladékgyűjtés valamely formájával, közülük 3,5 milliónak pedig az üres italos kartondobozok gyűjtésére is van lehetősége” – idézi a közlemény Baka Évát, az egyesülés ügyvezető igazgatóját.
Az IKSZ a nagyvárosokon kívül a kis és közepes nagyságú településeket is be kívánja vonni az italos karton szelektív gyűjtési és hasznosítási rendszerébe a helyi szolgáltatók segítségével. A cél, hogy a visszagyűjtési arány 2012-re 20 százalékra növekedjen – áll a közleményben.
Az italos kartondobozokat a régebbi EU-tagállamokban 1992 óta, Magyarországon 2004 óta gyűjtik szelektíven, mivel kiváló másodnyersanyagnak számít (cement és papír készül belőle).

Ajánlott tartalom

Barangolást szerveznek Ipolytarnócon a föld napja tiszteletére

Miocén parki barangolást szerveznek április 20-án, szombaton az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, a résztvevők bejárhatják a geológiai tanösvényt, és megemlékeznek a Globális Geoparkok Hálózatának 20 éves évfordulójáról is - közölte az MTI-vel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csütörtökön.