Nincs többé kifogás: stabil energiát adhatnak a megújulók

“Nem fúj mindig a szél”, “Nem süt mindig a nap” – ilyen és ehhez hasonló kifogások ma is gyakran elhangoznak a zöldenergia-termelés terjedése elleni indokként. Ennek azonban vége, mert egy német kutatási projektben bizonyították: a nap-, szél- és biogáz-erőművek ma is lehetnek akár a teljes rendszer stabilitásának is alapvető elemei. Intelligens vezérlésre van szükség.

A megújuló energiák világszerte egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert az energia-mixben. Ebben Németország az éllovas. Miközben még folynak a tanácskozások a sikeres energiafordulat legkedvezőbb piaci modelljéről, a kérdés műszaki értelemben leginkább arról szól, hogy megoldható-e a szél- és napenergia ingadozásának kérdése. A Kombikraftwerk 2 (vagyis: Kombinált erőmű 2) elnevezésű kutatási projekt azonban azt igazolja, hogy egy országos hálózat a jövőben akkor is stabilan működtethető lesz, ha csak egy regeneratív forrással táplálják azt, írja a hvg.hu.

A projektben részt vevő cégek közül talán a Corporate Technology, a Siemens központi kutatórészlege a legismertebb. A németek azt is bizonyították, hogy a nap-, szél- és biogáz-erőművek már ma is hozzájárulhatnak a rendszerstabilitásához, feltéve, hogy egy intelligens vezérlésű kombierőműben kapcsolják össze ezeket.

A forgatókönyvben a szél-, nap-, bio- és geotermikus létesítmények mellett hidroelektromos, szivattyús-tárolós erőművek és az ún. power-to-gas berendezések is központi szerephez jutnak. Utóbbiak a felesleges áramot hidrogén elektrolitikus előállítására fordítják, amelyet a fosszilis erőművekben leválasztott és metánná átalakított szén-dioxiddal kombinálva a nyilvános gázhálózatba táplálják be. Ebből gáztüzelésű erőművek áramot termelhetnek szükség esetén.

Időjárási és áramfogyasztási adatok alapján a szimulációk egy év minden órájára, nagy térbeli felbontással kiszámították az energia-outputot és -keresletet, és meghatározták, hogy milyen legyen az energiaátvitel a hálózatban. A hálózatkiesések elkerülésére a hálózati frekvenciát és feszültséget stabilan kell tartani. Az erőműveket kötelezik, hogy bizonyos mennyiségű vak- és szabályozási teljesítményt tartsanak készenlétben. A teljesítménytartalékok fenntartására a forgatókönyvben a szélerőművek rotorjait korlátozott kimeneti teljesítményre állították be, a napelemes létesítmények termelte energia korlátozását pedig a hálózatot tápláló inverterek leszabályozásával oldották meg.

A szimulációk és az üzempróbák megmutatták, hogy a megújuló energiákból, gázturbinákból és tárolókból álló kombierőművek másodperceken belül képesek a szükséges output szintet szolgáltatni. A Kombikraftwerk 2 hároméves kutatási projektben a Siemens mellett többek között a Német Meteorológiai Szolgálat, a Szélenergetikai Fraunhofer Intézet, a Hanoveri Leibniz Egyetem és a Német Megújuló-Energia Ügynökség vettek részt.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.