NFÜ: hétmilliárd forint a korszerűbb hulladékgazdálkodáshoz

Az önkormányzatok hulladékgazdálkodásához kapcsolódó eszközbeszerzésre az Új Széchenyi Terv pályázatán jelenleg 7 milliárd forint áll rendelkezésre – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) csütörtökön az MTI-vel.

A július végén meghirdetett pályázat keretében új hulladékszállító járművek beszerezése válik lehetővé, informatikai fejlesztések valósulhatnak meg, illetve a településeken hatékonyabbá tehető a hulladékgazdálkodás. A legújabb követelményeknek megfelelő, alacsony károsanyag-kibocsátású járművek beszerzése a környezetterhelés csökkentését is szolgálja, emellett hozzájárul az uniós előírások által meghatározott országos célkitűzések eléréséhez. A pályázat olyan tevékenységeket finanszíroz, mint a hulladékgyűjtési rendszer fejlesztése, korszerűsítése, a hulladékgazdálkodást támogató informatikai rendszer kiépítése, a szelektíven gyűjtött hulladék előkezelése és a hulladékgazdálkodási létesítmények fejlesztése. Az NFÜ közleménye szerint a népszerű pályázati kiírás segítségével hamarosan több településen is gazdaságosabbá és költséghatékonyabbá válhat a hulladékgazdálkodási rendszerek üzemeltetése, amely így kevesebb terhet ró a lakosságra, és hozzájárul a kormányzat rezsicsökkentési céljainak eléréséhez. A lakosság egészségvédelme és a környezet megóvása érdekében kiépülő és működő, korszerű hulladékgazdálkodási rendszerek támogatása az Európai Unió, és a magyar kormány számára egyaránt kiemelten fontos cél – írták.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.