NFM: új helyettes államtitkár felel a zöldgazdaság fejlesztéséért

Zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkárrá nevezték ki Hizó Ferencet augusztus elsejétől – közölte az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-vel.

A helyettes államtitkárság a minisztériumon belül a fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárság alá tartozik. Hizó Ferenc a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján és a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte közgazdász diplomáit. 2011 óta áll a tárca alkalmazásában, először az energiagazdálkodási főosztályt, később a kiemelt közszolgáltatások főosztályát vezette, ezt megelőzően pénzügyi és energetikai területen dolgozott. A tárca közlése szerint a helyettes államtitkár feladatkörében gondoskodik a megújulóenergia-hasznosítás elterjesztése, valamint az energiahatékonyság- és az energiatakarékosság-fokozás stratégiai feltételeinek megteremtéséről, továbbá a klímapolitikai stratégia kidolgozásáról és végrehajtásáról. Intézkedési területéhez tartoznak az épületenergetikai és az épület-energiahatékonysági programok is. A helyettes államtitkár látja el továbbá az üvegházhatású gázok emisszió-kereskedelmi rendszerének működtetésével összefüggő feladatokat, gondoskodik ezek végrehajtásáról, az értékesítési bevételek felhasználásáról. A kiemelt közszolgáltatások – víziközmű-szolgáltatás, hulladékgazdálkodással összefüggő közszolgáltatások – területén Hizó Ferenc felelősségi körébe tartozik az állami szerepvállalás érvényesítése, a meghatározó szabályozási és gazdasági feladatok ellátásával – olvasható az NFM közleményében.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.