NFM: jó az irány a megújuló energia felhasználásában

A zöldgazdaság fejlesztésért felelős helyettes államtitkár szerint Magyarország jó irányban halad a megújuló energia felhasználásában: 2020-ra a megújuló energia részaránya a teljes energiafelhasználáson belül elérheti a 14,65 százalékot, az Európai Unió felé tett vállalásnak megfelelően.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfői közleménye emlékeztet: a kormány és a minisztérium az elmúlt három évben mintegy 150 milliárd forinttal támogatta a zöldgazdasági célok megvalósulását, a tárca komplex és gyors fejlesztésekkel őrizné a versenyképességet.

A közlemény szerint Hizó Ferenc, az NFM zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter tudományos szimpóziumán példaként említette az Új Széchenyi Terv keretében a MAVIR Zrt. által – egy 1,65 milliárd forint összköltségvetésű projekt részeként – energiatároló berendezésre elnyert 826,9 millió forint uniós támogatást, amely csak töredéke a zöldgazdaság-fejlesztésre fordított mintegy 150 milliárd forintnak.

A rendezvényen a helyettes államtitkár az energiaimport-függőség csökkentése érdekében kívánt innováció mellett az informatika és az energetika, az épületüzemeltetés és a közlekedés összekapcsolásában rejlő lehetőségekről beszélt. Kiemelte: a világpiaci versenyben az új technológiák bevezetésének gyorsasága döntő lehet.

“Az intézkedések gyümölcse, hogy Magyarország energiafogyasztásának már közel egytizede, 9,3 százaléka származik megújuló energiaforrásokból, az így történő hőenergia-előállítás 2011-ről 2012-re csaknem 20 százalékkal növekedett. A 2020-ra kitűzött 14,65 százalékos megújuló energia-részarányra az EU felé tett vállalás teljesítése felé tehát jó az irány” – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.