New York új büszkesége a Hudson passzívház

Habár New Yorkban már számos passzívház építése befejeződött, és még számosé hitelesítésre vár az amerikai Passive House Institute által.

A brooklyni Hudson Passive Project az ország legnagyobb teljesítménye e téren, a ház keskenysége és extra vastag szigetelése miatt. A magas mennyezet és a gótikus elemek olyan érzést keltenek, mintha egy templom lenne, annak ellenére, hogy alakját a környék istállói ihlették meg. Hogy egy házat hivatalosan is elfogadjanak passzívházként több kritériumnak kell megfelelni ,de többek között a szigetelésnek elég vastagnak kell lennie, a fűtést pedig elsősorban a nap és a házban tartózkodó emberek hője adhatja. A Hudson-völgyi ház egy nagyobb, déli fekvésű ablakkal is rendelkezik, mely egy speciális üvegen engedi be a napfényt. A lakás többi részébe tetőablakokat helyeztek el. Emellett nemcsak a falak és a tető szigetelése speciális, az alap egy sóderrétegen fekvő szigetelt beton lemez.

A Hudson Passive Project emellett egy rekordot is megdöntött a légmentesség terén, a fűtésre használt fogyasztása pedig 90%-kal alacsonyabb, mint egy átlagos házé. Ezenkívül a ház összes eleme és készüléke energiatakarékos.
A 145 négyzetméteres, három hálószobás, két fürdőszobás házat úgy tervezték, hogy beleolvadjon környezetébe, tükrözve a Hudson-völgy környékének vidékies jellegét. Építői szerint semmivel nem kerül többe, mint egy átlagos családi ház.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.