New York legzöldebb hotelje

A Times Square-nél található Element Hotel a legkörnyezetkímélőbb hotel a metropoliszban, és egyike annak a tíz energiatakarékos hotelnek, amelyet a Starwood Hotels nyitott az Egyesült Államokban. De mennyire zöld valójában egy ilyen szálloda?

A tulajdonosok megpróbálják ezt objektív mércével megmutatni a LEED védjegy megpályázásával, mely egy, az épületek környezetkímélését bizonyító nemzetközi tanúsítvány. Ez az egyetlen szállodalánc, amely ezek elnyerésére törekszik, és a tíz szállodából hat meg is kapta, a többit pedig most vizsgálják. A LEED azonban még egy kiforratlan rendszer, és nem általánosan elfogadott. A zöld hotel legfontosabb tulajdonsága az energia hatékony felhasználása. A hotel 100 százalékban megújuló energiára támaszkodik, bár ezt nem az épületben állítják elő. A szobák világítását rendkívül kevés energiát fogyasztó LED és CFL égőkkel oldják meg. A konyhagépek mind Energy Star által tanúsítottak. A szobabicikliben pedig beépített dinamó van, melyjel feltölthetjük telefonunkat tekerés közben.

Meglepő módon más hotelekkel ellentétben itt nem kapcsol ki az áramszolgáltatás, amint elhagyjuk a szobát. Az üzemeltetők bíznak abban, hogy a vendégek lekapcsolnak mindent, mielőtt elmennek. A hotel parkolójában pedig feltölthetik elektromos autójukat is. A fürdőszoba víztakarékos, és a szálloda a szűrt csapvíz fogyasztását ajánlja az üveges helyett. Az ágyneműt csak a vendég kérésére mossák ki, a szobák tisztításához pedig csak környezetkímélő termékeket használnak. A hotelben újrahasznosított anyagot is találhatunk, a padlók például autógumikból készültek, a szobákat pedig környezetkímélő festék borítja. A sampont fali adagolóban találjuk, ami sokkal takarékosabb a tubusos csomagolásnál, minden megmaradt szappant pedig eladományoz a hotel, a szemetes kosár pedig természetesen szelektív hulladékgyűjtő.

Egy korábbi riportunk a bécsi passzívház-hotelről

[media id=110 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.