Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Tudj meg többet: Zöld informatika

Rovatok » Energiagazdálkodás » Takarékoskodás

Net a tengerben – avagy vízhűtés másképp

forrás: piacesprofit.hu
Megjelenés: 2016.03.17., 16:35   Utolsó módosítás: 2016.03.17., 16:35

Az internet infrastruktúrája, a szerver- és adatközpontok, s a bennük működő gépek hűtése irtózatosan nagy energiát emésztenek fel. A Microsoft mérnökei miniadatközpontokat dobnának a tengerekbe, hogy ne kelljen energiát fordítani a hűtésükre. Az óceán vize végezné el a hűtést.

Minden komputerhasználó tisztában van vele, hogy a gépe azért ad ki valamiféle alapzajt, mert propellerek, ventilátorok mozognak benne és hűtik a masinát a felmelegedéstől. Nos, minden számítógépes rendszernek ilyen mechanizmusokra van szüksége, hogy a komputerek végső soron ne égjenek el a nagy hőtől. Ha a nagy szerverközpontokról beszélünk, a működtetésük és a hűtésük nagy áramfogyasztással jár. Minden egyes klikkelésünk vagy tartalom-letöltésünk mögött villamosenergia fogyasztás áll. Nemcsak a saját gépünkön, hanem valahol távol: a felhőben.

A felhőalapú rendszerek energiaigénye óriási, sőt talán felmérhetetlen. Egyelőre annyit tudni, hogy az amerikai adatközpontok energiafogyasztása 2013-ban 91 milliárd kWh volt. Ebből 8 millió háztartást lehetne ellátni egy éven át, írta a Tech Insider.

Szakértők szerint 17,7 és 26,6 Celsius fok között célszerű tartani a hőmérsékletet ezekben a létesítményekben. A hűtést a Google adatközpontjaiban víz áramoltatásával oldják meg, amihez csőrendszerek, sok hely és áram szükséges. Ahogy nő az internet forgalma, úgy bővülnek az adatközpontok is. Újakat nyitnak, meglévőket bővítenek. Mi is írtunk már arról, hogy a Google, a Facebook és társaik hogyan igyekeznek egyre nagyobb arányban megújuló energiákkal ellátni szerverközpontjaikat a széntüzeléses erőművekben termelt áram helyett.

A Microsoft egy teljesen új megoldással akarja átvágni a gordiuszi csomót. Project Natickre keresztelték, mely zöldebb megoldásnak ígérkezik, mint az eddigi hibrid (félig megújuló, félig fosszilis) energiaellátás.

A Microsoft olyan fémborítású miniadatközpontokat tervezett és gyártott le, melyek 3 x 2,1 méteresek és gyakorlatilag be lehet őket dobni a tengerbe. Ott maga a hűvös óceán tartaná hűvösen a szervereket. Az első tesztelések során az apró adatközpont mindössze 27 kW-t fogyasztott (az időtartamról nem szól a fáma).

A Microsoft NExT szándékai szerint az új adatközpontokat újrahasznosított anyagból gyártanák és megújuló energiával látnák el.

A teljes cikk itt olvasható.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 29. hétfő
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

Új hűtő, mosó- és mosogatógép esetén az A+ energiacímkével ellátott termékek csökkentett energiát használnak fel és olcsóbb a működésük.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés