Nesze neked, atomerőmű – hogyan lehet tárolni a napenergiát éjszakára, télire?

A megújuló energia ellenzői sokszor azzal érvelnek, hogy az nem áll mindig rendelkezésünkre, nem süt mindig a nap, nem fúj folyton a szél.

Számos olyan módszerrel folynak már azonban kísérletek, amelyek ezt a problémát áthidalják. A lítium lesz a holnap olaja? Az akkumulátorok, főleg a lítium-ion rendszerűek várhatóan dominálni fogják ugyan a 2024-ben 44 milliárd dollárosra becsült energiatárolási piacot, de várhatóan nem jelentenek majd megoldást minden problémára – írja a Bloomberg.com. Többek között károsíthatja a környezetet a lítiumbányászat, és az elemek egy idő után elveszítik töltésüket, így hosszabb távra, például nyárról télre nem érdemes velük áramot tárolni.

Az energiatárolás kulcskérdés lehet a megújuló energia, főleg a napenergia és a szélenergia jövőre szempontjából. Úgy forradalmasíthatják az energiaipart, mint a hűtőszekrény annak idején az élelmiszer kezelését. Erősen csökkenthetik a nagy méretű erőművek számát a világon. Számos projekt folyik ezen a téren.

1. Vízerőművek

A szivattyúval, víztározóval működő, régen ismert tárolási módszer során vizet pumpálnak egy magasabban fekvő tározóba, majd ha energiára van szükség, akkor ismét leeresztik turbinákon keresztül. Eléggé sokáig képes tárolni az energiát ahhoz, hogy akár a nyáron termelt napenergiát is el lehessen vele tenni télire. Az USA-ban jelenleg ez a módszer az eltárolt energia 90 százalékát teszi ki.

Hasonlóan működnek az árapály által feltöltött tengerparti lagúnák is, egy Tidal Lagoon Power Ltd. nevű cég hat ilyet tervez az Egyesült Királyság partjain.
2. Vasúterőmű

Az Advanced Rail Energy Storage nevű vállalkozás engedélyt kapott az USA Nevada államában egy olyan projektre, ahol az olcsó áram időszakában mozdonyokkal húznak fel nehéz teherrel megrakott vagonokat a hegyre. Amikor pedig drága az áram, akkor ezeket újra leengedve a pályán áramot fejlesztenek és visszatáplálják az elektromos hálózatba. A cég szerint ez csak 60 százalékába kerül annak, mint a szivattyús vízienergiára épülő beruházások.

3. Levegőtárolás

Ennek során sűrített levegőt nyomnak egy föld alatti tárolóba, és ha szükség van az energiára, akkor ismét kiengedik a turbinákon keresztül. Van olyan is, Kanadában, ahol víz alatt elhelyezett ballonokban tárolják a levegőt. Működő projekt létezik Huntorfban, Németországban és McIntosh-ban, az USA Alabama államában. Más projekteket azonban leállítottak.

A teljes cikk itt olvasható.

Kövessen minket FACEBOOKON is!

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.