Nespresso újrahasznosítási program indult Spanyolországban (+videó)

Néhány hónappal ezelőtt úgy gondoltuk, George Clooney választása lehetne jobb is.

Bár tisztességes kereskedelemből származik, a Nestlé Nespresso kávé kapszula nem lehetett újrahasznosított vagy újrahasznosítható – mostanáig! Nemrégiben a Nestlé Madridban, Spanyolországban az Ecolaboration részeként bejelentette a Nespresso Kapszula Újrahasznosítási Programot. Ennek köszönhetően nemcsak a csomagolást hasznosítják újra, hanem a zaccot is.

Az alumínium kapszula a kávé minőségét garantálja, és 100 %-ban újrahasznosítható, legalábbis Spanyolországban. 2009 decemberétől a fogyasztónak annyi a dolga, hogy kiválaszt egyet a száz Spanyolországban található márkabolt közül, bemegy, beviszi a használt kapszulákat – így részt vesz az újrahasznosítási programban. Ezután egy logisztikai cég felveszi a kapszulákat és egy katalóniai komposztáló üzembe szállítja azokat. Az üzemben mechanikai eljárással választható el a zacc az alumíniumtól. A kávét komposztálják, hogy kiváló minőségű trágya jöhessen létre; az alumínium pedig egy közeli újrahasznosító erőműbe megy.

Ahogy a videón is láthatod (bár spanyol nyelvű), a rendszer működhetne, bár a Nespresso, nagyban függ az ügyfelek együttműködésétől, valamint az értékesítési pontoktól. A vállalat nem titkolt szándéka 2013-ig a kapszulák 75 %-ának újrahasznosítása, így minden egyes csésze kávé ökológiai lábnyomát 20 %-kal csökkenthetnék.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.