Nemsokára itt a nyomtatható lítium-ion akkumulátor

Először jöttek a nyomtatható napelemek, majd nyomtatható OLED lámpák. És most, hölgyeim és uraim, a nyomtatható lítium akkumulátor.

Japán kutatók bejelentették, hogy már kifejlesztették az akkumulátorok gyártásának új módját, melyet egy bizonyos nyomtatási technológiának köszönhetnek.
A nyomtatott akkumulátor lap nagyon vékony (mindössze 500 μm), hajlékony (lehetővé téve, hogy íves felületekre is illeszthető legyen) és úgy tervezték, hogy egy rugalmas napelemmel kombinálható lehet – így válik egy villamos energia generátor és tároló egység kombinációjává. Az akkumulátor prototípus kimeneti feszültsége 2V – 4V, de az akkumulátor kapacitását még nem tárták fel. A nyomtatás előnye az, hogy nagyon hatékony, és ez pedig olcsóbb termelést jelent.

Eltérően más prototípus technológiáktól,  amelyre 10 évet kell várnunk. A kutatócsoport, akik az Advanced Materials Innovation Center of Mie Industry and Enterprise Support Center japán munkatársai, azt tervezik, hogy a technológia tanulmányozásának befejezése és a kereskedelmi lehetőségek feltérképezése valamikor jövőre esedékes.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.