Németországban csökkentik a megújuló energia állami támogatását

Németországban csökkentik a megújuló forrásból származó energia termelésének állami támogatását, a kormány szerdán elfogadott terve a lakossági villamosenergia-szolgáltatás drágulásának megfékezését célozza.

Az úgynevezett megújuló energia törvény (EEG) reformjával átalakítják azt a rendszert, amely rögzített árakon veszi át a megújuló

energiaforrásokból a rendszerbe táplált villamos energiát. Jelenleg kilowattóránként átlagosan 17 eurócentet fizetnek az újonnan telepített kapacitások – például szélerőműparkok – révén előállított energiáért. Ez az összeg az augusztusban hatályba lépő törvénymódosítással 12 eurócentre csökken.

A kormány továbbra is ösztönzi a megújuló források kiaknázását, a villamosenergia-felhasználásban a jelenlegi 25 százalékról 2025-ig 45 százalékra, 2035-re pedig legkevesebb 55 százalékra kívánja emelni a megújulók arányát. Ugyanakkor korlátozza az új beruházások nagyságát. A szélenergia területén évente legfeljebb 2500 megawatt – nagyjából ezer szélkerék termelésének megfelelő – teljesítményű, szárazföldi telepítésű új kapacitás után jár majd a teljes állami támogatás, és ezen felül automatikusan csökken. A tengeren telepített szélerőműparkok esetében évente legfeljebb 6500 megawattos kapacitásbővítést támogat az állam levonás nélkül.

Korlátozzák a nagy energiaigényű termelést folytató vállalatoknak nyújtott kedvezményt, ezeknek a cégeknek többet kell majd fizetniük az áramért. Az úgynevezett EEG-hozzájárulásból egyebek között a kohászati üzemeknek járt eddig kedvezmény.

A 2000-ben életbe lépett EEG hatására a lakossági villamosenergia-szolgáltatás jelentősen drágult, egy kilowattóra áramért a 2000-ben regisztrált 15 cent után 2012-ben már több mint 25 centet kellett fizetni. Az EEG-hozzájárulás jelenleg kilowattóránként 6,24 cent, ez egy négyfős háztartásnak évente nagyjából 220 euró plusz költség.

Az EEG reformja az egyik legfontosabb elem a nagykoalíciós kormány idei munkatervében. A módosítási javaslatot a szociáldemokrata vezetésű gazdasági és energiaügyi minisztérium dolgozta ki. Angela Merkel kancellár, a konzervatív CDU elnöke a brandenburgi Mesebergben szerdán kezdődött kétnapos kormányülés előtt tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az EEG-reform nemcsak a szaktárca, hanem az egész kormány ügye, és minden támogatást megad a tárca vezetőjének, Sigmar Gabrielnek, a szociáldemokrata párt (SPD) elnökének.

Az ellenéki Zöldek és környezetvédő szervezetek bírálták a tervet, szerintük a megújuló energia támogatásának csökkentése helyett a szénalapú energiatermelés visszaszorítására kell törekedni.

A 2011-es fukusimai atomkatasztrófa hatására  az előző, konzervatív-liberális kormány döntött az úgynevezett energiapolitikai fordulatról, amely szakítást jelent az atomenergia használatával. A terv szerint 2025-ig az összes atomerőművet leállítják, és a kieső termelést elsősorban a megújuló források kiaknázásával pótolják.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.