Németország 50 milliárd eurót fordít erőművi beruházásokra 2019-ig

A német közüzemi és áramszolgáltató vállalatok 2019-ig 66 erőművet létesítenek, illetve újítanak fel 50 milliárd euró értékben – közölte be a BDEW német közüzemi és áramszolgáltató ágazati képviseleti szervezet a hannoveri ipari vásár első napján.

Az építési és felújítási terv összesen 30.250 megawatt áramtermelési kapacitást ölel fel. A már véglegesített 51 beruházási terv mellett további 15 projekt áll tervezési fázisban. A 66 projekt együttesen 50 milliárd eurós befektetést igényel.  A fenti projektekből 18 már kivitelezés alatt áll, további 13 pedig az építési engedélyre vár, melyekből tíz tengeri szélerőmű projekt, három pedig gazturbinás erőmű beruházás. A BDEW az energia-, gáz, víz- és hőszolgáltatásban tevékenykedő 1.800 németországi vállalat szakmai és érdekképviseleti szervezete, hagyományosan áprilisban teszi közzé tagvállalatai beruházási terveit. Az idén az atomenergia jövőjéről folyó németországi vita miatt a tervet kitüntetett figyelem övezi.

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.