hirdetes
Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Németország 13,5 milliárd euró értékű szélerőművi beruházást javasol az uniós gazdaságösztönző programhoz
Tudj meg többet: Szélenergia

Németország 13,5 milliárd euró értékű szélerőművi beruházást javasol az uniós gazdaságösztönző programhoz

A német kormány 89 milliárd euró értékben javasol beruházásokat az Európai Bizottság (EB) 315 milliárd euró mozgósítását előirányzó befektetésösztönző programjához, amelynek részleteiről még karácsony előtt döntenek. A második legnagyobb tétel a listán 13,5 milliárd euró szélerőmű-építési és -fejlesztési projektekből áll össze.

A Süddeutsche Zeitung című német lap a hétfői számában azt írta, hogy a berlini vezetés megküldött egy listát az EB-nek, ez 58 beruházási projektet ismertet. Berlin ezeket javasolja megvalósításra a brüsszeli testület novemberben felvázolt tervének keretében, amely szerint a 21 milliárd eurós, közpénzből létrehozandó Európai Stratégiai Befektetési Alap segítségével még tizenötször annyi pénzt, vagyis további 315 milliárd eurót fordítanak a köz- és magánszektor együttműködésével a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést szolgáló fejlesztésekre.

A berlini listán a legnagyobb tételt, mintegy 24 milliárd euró magántőkét a szélessávú internet infrastruktúrájának kiterjesztését célzó projektek jelentik. A hozzáférés főleg a vidéki régiókban korlátozott, például a német-francia határ viszonylag ritkán lakott részein. Az ilyen térségekben éppen a nagy távolságok és az alacsony népsűrűség miatt tisztán piaci alapon nem éri meg beruházni, ezért állami ösztönzőkre is szükség van.

A második legnagyobb tétel, 13,5 milliárd euró szélerőmű-építési és -fejlesztési projektekből áll össze. A javasolt projektek egyebek között arról szólnak, hogy a termelési ingadozás csökkentése céljából kapcsolják össze azokat a rendszereket, amelyek a tengerre telepített szélerőmű-parkok termelését betáplálják a távvezeték-hálózatba.

Nagyjából 10 milliárd euró értékben szerepelnek a köz- és a magánszféra együttműködésével – az úgynevezett PPP konstrukcióban – tervezett autópálya-fejlesztési projektek, amelyek 670 kilométernyi autópálya szélesítését, felújítását, illetve új szakaszok építését irányozzák elő.

Egy sor további infrastrukturális porjektet is javasol a német kormány, így például a frankfurti repülőtér harmadik termináljának megépítését. A tervek már elkészültek, és a 3 milliárd eurós beruházás finanszírozása is biztosított. A berlini vezetés azt reméli, hogy felgyorsíthatja a bürokráciát, ha a projekt bekerül a brüsszeli bizottság programjába.

A pénzügyminisztérium szóvivője megerősítette a Süddeutsche Zeitung értesüléseit, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az 58 projektet tartalmazó lista megküldése Brüsszelnek nem azt jelenti, hogy az összes projekt bekerül a bizottsági befektetésösztönző programba, és az is előfordulhat, hogy egyes projektek soha nem valósulnak meg.

Jean-Claude Juncker, az EB elnöke november végén ismertette a befektetésösztönző csomag tervét, amely azon a feltételezésen alapul, hogy bizonyos közösségi források célzott felhasználása sokszoros értékű magánbefektetésekre bátorítja majd a piaci szereplőket.

A Juncker-terv szerint ki kell választani a közös célokhoz legjobban illeszkedő fejlesztési, beruházási projekteket, megfelelő finanszírozási programokat kell társítani hozzájuk, és a következő három évben végre kell hajtani valamennyi projektet. A terv fontos eleme, hogy el kell távolítani a túlszabályozásból adódó akadályokat, aminek révén Európa vonzóbbá válhat a befektetők számára. A december 18-19-i EU-csúcs napirendjére kerülő tervezettel Juncker szerint azt az egyértelmű üzenetet kell intézni a világhoz, hogy “Európa visszatért az üzletbe”.

Ajánlott tartalom

Napelemek telepítése előtt miket érdemes ellenőrizni?

Miután megszületik az elhatározás, hogy napelemes rendszert szeretnénk telepíteni épületünk tetejére érdemes pár dolgot körültekintően megvizsgálni az ingatlannal kapcsolatban, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy egyáltalán alkalmas-e a szerkezet befogadására.