Német lap: Brüsszel ösztönözné az atomenergia használatát

Az Európai Bizottság szerint ösztönözni kell a nukleáris energia használatát az uniós tagállamokban – jelentette kedden a Spiegel Online német hírportál a brüsszeli bizottság egy nem nyilvános tervezetére hivatkozva.

Az EU új atomenergia-stratégiájának alapjait felvázoló javaslat alapján a bizottság úgy véli, meg kell őrizni a közösség technológiai dominanciáját a nukleáris szektorban, és ezért a tagállamoknak szorosabban együtt kell működniük az új típusú reaktorok kifejlesztésében és építésében.

Brüsszel javasolja a finanszírozási feltételek javítását, az elképzelés szerint az Európai Beruházási Bank (EIB) szervezésében az Európai Stratégiai Beruházási Alapjából (EFSI) és az EU tudományos kutatásokat támogató programjaiból kellene pénzt biztosítani a fejlesztésekhez. A bizottság szerint a többi között az úgynevezett mini atomerőművek fejlesztését kell előmozdítani, és az első ilyen erőműnek legkésőbb 2030-ban meg kell kezdenie a termelést.

A Spiegel Online szerint a bizottsági tervezet szerdán kerül az energiaunió kiépítésével foglalkozó uniós biztosok elé, és később majd az Európai Parlament is tárgyalja.

Szakértők szerint Brüsszel az orosz földgáztól való függés csökkentését és a klímavédelmi célok teljesítését igyekszik elősegíteni a nukleáris energia használatának ösztönzésével.

Német hírportálok beszámolói alapján a bizottság egyik szóvivője azt mondta, hogy az uniós atomenergia-stratégiára tett javaslatot még nem véglegesítették. Hangsúlyozta, hogy továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik a döntés az atomenergia használatáról, és a bizottság más energiaforrások, például a szél- és a napenergia használatának ösztönzésén is dolgozik.

A német kormány illetékes miniszterei felháborodva reagáltak a brüsszeli tervekre, Sigmar Gabriel gazdasági miniszter abszurdnak, Barbara Hendricks környezet- és természetvédelmi, építésügyi és reaktorbiztonsági miniszter pedig őrült és felelőtlen ötletnek nevezte a nukleáris energia használatának ösztönzését.

Németországban 2011-ben a fukusimai atomkatasztrófa után elindították az úgynevezett energiapolitikai fordulatot, ami az atomerőművek leállítását és felszámolását, és a kieső termelés megújuló forrásokra alapozó pótlását jelenti. A tervek szerint az utolsó atomerőművet 2022-ben állítják le.

A Spiegel Online összesítése szerint 14 uniós tagország használ atomenergiát, ezekben 131 atomerőmű működik. Újabb atomerőműveket ugyancsak 14 uniós tagállamban terveznek.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.