Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Német hajó vizsgálja a Balti-tengeri algaszőnyeget

Német hajó vizsgálja a Balti-tengeri algaszőnyeget

Német hajó indult útnak csütörtökön a Balti-tengeren, hogy megvizsgálja a vízfelszínen úszó kékalgaszőnyeget.

A szakemberek pontosabb adatokat akarnak szerezni a folt nagyságának növekedéséről, és baktériummintát is vesznek. A hajó Stralsundból futott ki, műholdfelvételek alapján Rügen szigetétől észak-nyugati irányba tart.
A vizsgálatok első eredményei péntekre várhatók, a szakértők és a hatóságok igyekeztek azonban leszögezni, nem biztos, hogy az algaszőnyegben kizárólag mérgező fajták vannak jelen. A pontos feltérképezés ugyanakkor igen nehéz feladatot jelent.

Az első vélemények szerint a Balti-tengerre jellemző anabaena és nodularia fajokról van szó. Ezeknek bőrizgató hatásuk van, de mivel az algaszőnyeg még nem fenyegeti a partokat, a strandokon nem hirdettek fürdési tilalmat.
A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerdán számolt be arról, hogy több száz négyzetkilométeren kékalgaszőnyeg borítja a Balti-tengert.

Ajánlott tartalom

A Maldív-szigetek szennyezett vize a legrosszabbak egyike a világon

A Maldív-szigetek körüli vizekben az egyik legmagasabb a mikroműanyag-szennyezettség a világon, aminek súlyos következményei lehetnek a sekélyvízi korallzátonyok élővilágára és fenyegetést jelenthet a szigetek lakóinak megélhetésére is.