Nem torpant meg a mohácsi bioetanol-üzem előkészítése

A befektetők azt előre jelezték, jelenleg azon dolgoznak, hogy a Dunaföldváron épülő üzem elkészüljön, de utána a mohácsin a sor.

– Folyamatos kapcsolatban vagyunk a beruházókkal, és tudomásom szerint semmilyen akadály nem merült fel a Mohácsra tervezett bioetanol-üzem építésével kapcsolatban – nyilatkozta  Szekó József. A város polgármestere hozzátetette, ahogy a befektetők azt előre jelezték, jelenleg azon dolgoznak, hogy a Dunaföldváron épülő üzem elkészüljön, mellette azonban a mohácsi létesítmény előkészítésével kapcsolatos teendők is zajlanak, írja a bama.hu. Amint arról hírt adtunk, szeptemberben hagyta jóvá a mohácsi képviselő-testület az önkormányzat és a Pannónia Ethanol Zrt. közötti megállapodást. Az amerikai-ír tulajdonban álló cég Európa legnagyobb bioetanol-előállító üzemét építheti fel Mohácson, a beruházás mintegy ötvenmilliárd forintba kerül, megvalósításának határideje 2014. január 15. A gyár közvetve akár mintegy ezer munkahelyet is jelenthet, hiszen az alapanyag, a kukorica előállítói számára is megélhetést kínálhat. A cég képviselője korábban azt mondta, a termékük piaca biztos, ezen a jövedéki adó emelkedése sem változtat. A bioüzemanyagok részarányának növelését előírja az Európai Unió, a tagállamokban 2020-ra el kell érni a húszszázalékos arányt – ez ma Magyarországon négy százalék alatt marad.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.