Nem szemét: nyersanyag

Miután gyárai többségét megtisztította, most nem termelő létesítményeit veszi sorra a General Motors. Az óriáscég telephelyei egyre kevesebb hulladéklerakót táplálnak világszerte – fordítva annál inkább.

Nem titok, hogy az autógyártás rengeteg hulladékkal jár. Szerencsére manapság erre is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gyártók; a General Motors például még évekkel ezelőtt vállalta, hogy 2010-re gyártóüzemeinek több mint ötven százalékát teljesen hulladékmentessé teszi. Ez hatalmas kihívás, hiszen a 200 ezer embert foglalkoztató cégóriás a világ százhúsz országában 145 gyárat működtet. Az önkéntes célkitűzést végül túl is teljesítették, és a 76 tiszta üzem között ott található Szentgotthárd is. A motorgyár területét 2008 óta egyáltalán nem hagyja el gyártási melléktermék, és Nyugat-Magyarországon összesen 35 különböző fajtájú hulladék (többek között fém alkatrészek, olajos iszap, szennyvíz és egyéb folyadékok, valamint kommunális hulladékok) feldolgozásáról és hasznosításáról gondoskodtak a szakemberek.

 
Idén a GM új terület felé nyitott, és megkezdte a gyártással nem foglalkozó létesítményeinek hulladékmentesítését is. Elsőként tíz, alkatrész-kereskedelemmel és ügyfélkezeléssel foglalkozó telephelyen oldották meg a hulladék hasznosítását és tisztítását. Egy michigani raktárban műanyaghab golyók helyett kukoricakeményítőből készített, teljes egészében lebomló granulátummal bélelik ki a törékeny áruk dobozait, egy másik üzemben pedig a fa raklapok és a hozzájuk erősített kartondobozok hatékony szétválasztását oldották meg – ez nem csupán a hulladékkezelést segíti elő, de anyagi hasznot is hoz a vállalatnak, a kartonpapír újrahasznosítása havi szinten húszezer dolláros plusz bevételt jelent az üzemnek. Jelenleg a General Motors összes tevékenységeinek 92 százalékban hasznosítják újra vagy semlegesítik a hulladékokat. A cél természetesen a 100 százalék, de kreatív módszerekkel ezt a különbözet addig sem hagyják teljes egészében veszendőbe menni. Az Orion városában működő összeszerelő üzem energiaellátását például részben a közeli hulladéklerakóból származó, a szemét bomlása során keletkező gázok elégetésével oldják meg. Ezzel éves szinten 40 százalékkal, azaz 1,1 millió dollárral csökkenthetők az üzem energetikai kiadásai. Ennél is fontosabb, hogy a festőműhely fűtésére, vagy a gépek működtetéséhez szükséges sűrített levegő előállítására használt, alternatív energiaforrás a fosszilis energiahordozókhoz képest jóval kisebb emisszióval terheli a légkört: a különbség évente elérheti a 80 ezer tonnát, ami 14 ezer autó károsanyag-kibocsátásának felel meg.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.