Nem olyan szép a Panasonic mega-akkuja, mint a Tesláé, de bevehetik vele Európát

Németországban indítja el a Panasonic annak a lakossági felhasználásra szánt, 8 kilowattóra tárolási kapacitású akkumulátornak a terítését, melyet lényegében a napenergia-termelő háztetőkhöz szabtak. Arra, hogy azt követően is ingyen legyen a lakók számára az áram, ha már régen lement a Nap…

A fantáziadús márkanév kihagyásával ugyan, de a Panasonic bejelentkezett Európába egy olyan kiforrott termékkel, mely forradalmasíthatja az öreg kontinensen a hálózati energiaellátásról alkotott, amúgy is átalakulóban lévő nézeteinket.

A Cleantechnica számolt be róla hogy a tavasszal bemutatott Tesla otthoni használatú akkupakkjától, a PowerWalltól eltérően, a japán cég nem próbálja meg marketingeszközökkel feljebb “hájpolni” a maga kidolgozott konstrukcióját, hanem egyszerűen “Residential Storage Battery System” névvel illetve, nem is akar többnek látszani, mint ami: egy lakossági energiatároló rendszernek.

A nagy hír az, hogy a Panasonic Japán (és a pilot projektnek helyszínűl válaszott Ausztrália) után Európában is árulni kezdi ezeket az akkumulátorokat. Erről Laurent Abadie, a Panasonic Europe elnök-vezérigazgatója is beszélt szetember elején, a berlini IFA elektro-shown. Abadie a terjeszkedési irányt is elárulta: a piacépítés a lakossági napenergiával leginkább “megfertőzött” Németországban kezdődik, majd az utóbbi években brutális bővülési tempóra képes Egyesült Királyságban és Franciaországban folytatódik. Aztán, igény szerint mennek majd tovább is, bár az újabb európai “hódítások” dátumait a cégnél még nem erősítették meg.

A Panasonic nem ma kezdte ezt a pályát sem, a cég évtizedek óta komoly szereplő az energiatárolási szegmensben.

A nagy méretű, fehér téglatestnek látszó, 159 kilós akkumulátor a méretei alapján (138×96,6×28 cm) voltaképpen minden lakásban, házban elhelyezhető szinte észrevétlenül, mivel alig nagyobb, mint egy méretes cipősszekrény, és a hangtalan működés mellett 40 Celsius-foknál melegebbre nem is tud felhevülni. Az LJ-SK84A kódnevet viselő “doboz” burkolata alatt egy olyan, lítiumion-akkumulátorokból álló rendszert építettek be, melynek a tárolási kapacitása 8 kWh, teljesítménye pedig 2 kW. Ez azt jelenti, hogy a tároló teljesen feltöltött állapot esetén képes 4 órán keresztül 2000 W teljesítményű fogyasztót kiszolgálni. (A hazai, lakossági fogyasztói viszonyokra vetítve ez nagyjából azt jelenti, hogy csak kisütési üzemmódban együtt működhet a mosógép, a mikró, a tévé, bömbölhet a hifi, plusz az összes lámpát – feltéve, hogy ledes – fel lehet kapcsolni négy teljes órára.)

De a rendszer képes tulajdonosi preferenciák kezelésére is;ez azt jelenti, hogy a garázsba, picébe, mellékhelyiségbe telepíthető “tégla” különböző töltési és kisütési programok kezelésére és futtatására képes, és a használói dönthetik el, hogy adott esetben az elektromos autó telepeinek feltöltése, vagy az éjszakai mosási program élvez-e adott esetben elsőbbséget. A Panasonic rendszerének vezérlőmodulját a hatékony töltés/kisütés biztosítására programozták be, de arra is felkészítették, hogy rugalmasan kezelni tudja akár a csúcsidőben, zsinórban termelő napelemes háztetők igényeit is.

A teljes cikk itt olvasható.

http://hvg.hu/gazdasag/20150916_Nem_olyan_szep_a_Panasonic_megaakkuja_mi

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.