Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / Nem működik az óriásháló, amelynek a Nagy csendes-óceáni szemétszigetet kellene eltakarítania
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Nem működik az óriásháló, amelynek a Nagy csendes-óceáni szemétszigetet kellene eltakarítania

Nem a tervek szerint működik a csendes-óceáni szemételtakarítás két hónappal a különleges hulladékgyűjtő üzembe állítása után – közölte a The Ocean Cleanup szóvivője.

A mesébe illő projektről májusban írtunk részletesen: akkor úgy tűnt, egy tinédzser álmának és részben a közösségi finanszírozásnak hála elérhető közelségbe került a Nagy csendes-óceáni szemétsziget felszámolása. A gigantikus szemétszedő háló októberben munkába is állt. Boyan Slat alapító szerint azonban baj van. A rendszer megfogja a műanyagot, de nem tartja meg. Ez olyan előre nem látható probléma, amely szerinte megoldható. A csoport már néhány hete jelentette a problémát, de megoldást eddig nem találtak rá.

A System 001 nevű rendszer túl lassan mozog a vízben, de az ennek hátterében álló pontos ok nem ismert. A probléma nem jelentkezett sem a tesztelések, sem a számítógépes modellezések során. A rendszer egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és egy három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A filter által kiszűrt szemetet hajók szállítják a partokra.

Ahhoz, hogy a The Ocean Cleanup működjön, a rendszernek gyorsabban kell haladnia a vízen, mint a műanyaghulladéknak, amelyet el kell fognia. A rendszer lassúságának okai a szél és a hullámok lehetnek – véli a szóvivő. Egy másik ok lehet, hogy a cső végei hullámszerű mozgást végeznek, ami lelassítja a rendszert. A szerkezetet október elején kivontatták a Kalifornia és a Hawaii-szigetek között elterülő hatalmas csendes-óceáni szemétszigethez, a kaliforniai partoktól 2000 kilométerre lévő Great Pacific Garbage Patchhez a vízben lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére. A kutatók becslései szerint a System 001 mintegy 1,8 milliárd műanyagdarabot gyűjthet össze.


444.hu/mti

Ajánlott tartalom

Elhanyagolható hatása van a kijárási korlátozásoknak a globális hőmérsékletre

Kevés hatással van a klímaváltozásra a légszennyezés csökkenése és az üvegházhatású gázok kibocsátásnak drámai visszaesése, amely a koronavírus-járvány feltartóztatására világszerte elrendelt kijárási korlátozások miatt következett be - mutatták ki a Leedsi Egyetem kutatói.