Nem működik a szaúdi stratégia

Hiába szállt bele gyilkos árversenybe riválisaival Szaúd-Arábia, a jelek szerint stratégiája nem működik, a királyság pozíciókat veszít az olajpiacon.

Hiába állt ellen Szaúd-Arábia minden kitermeléskorlátozó nemzetközi megállapodásnak, s állt bele gyilkos árversenybe, hogy gyengébb riválisait kiszorítva, a csökkenő kereslet időszakában is megőrizze piaci részesedését, vevői mégis elpártolnak tőle. A királyság 15 legnagyobb vásárlója csökkentette forrásai között a szaúdi olaj arányát – derül ki az FGE elemzőcég által készített adatokból. A Financial Times azt írja, a kínai import immár mindössze 15 százaléka származik a félszigetről, szemben a két évvel korábbi 19 százalékkal – itt elsősorban az orosz konkurencia szorítja a szaúdiakat. A Dél-afrikai Köztársaság olajszükségletének már csak 22 százalékát szerzi be a királyságból, szemben a 2013-as 52 százalékkal, elsősorban Nigéria és Angola piacszerzése miatt. De az Egyesült Államok importján belül is csökkent a szaúdi súly: a két évvel korábbi 17 százalékról 14 százalékra. Ezeken túl Thaiföldön, Dél-Koreában, Tajvanban, illetve több európai országban is visszaesést volt kénytelen elkönyvelni a monarchia. A Szaúdi export jelenleg a globális kínálat 8,1 százalékát adja.

A 2014-ben, elsősorban az amerikai palagáz-forradalom és a csökkenő globális kereslet miatt kezdődött olajáresés nyomán több termelő a kínálat szűkítését szerette volna elérni, de leginkább Szaúd-Arábia ellenállása miatt az OPEC 2014. novemberi ülésén nem támogatta a kitermelés csökkentését. Sőt, a királyság, hogy megőrizze piaci súlyát rekordszintre, napi 10 millió hordó fölé növelte felhozatalát. A szaúdi narratíva úgy szól: inkább vállalják rövid távon a bevételkiesését, semmint hogy visszafogják termelésüket, és így a magas olajáron keresztül támogassák a drágán termelő konkurenseiket, például az amerikai palaolaj-vállalkozásokat.

A piacvesztés megakadályozását akvizíciókkal is támogatja a szaúdi olajcég, a Saudi Aramco. A vállalat a múlt hónapban hozta nyilvánosságra tervét, miszerint meg kívánja vásárolni Észak-Amerika legnagyobb olajfinomítóját, a Texas finomítót, illetve feldolgozókat vásárolna Kínában, Indiában, Indonéziában, Malajziában és Vietnamban is. „Ez a következő lépés a szaúdi olajstratégiában. Felvásárolják vevőiket, hogy ezzel biztosítsák piaci részesedésüket, s a feldolgozással a lehető legtöbbet hozzanak ki egy hordó olajból” – nyilatkozta a Financial Timesnak egy iparági szakértő. A Saudi Aramco tervei szerint finomítókapacitását a jelenlegi duplájára, napi 10 millió hordóra növelné. Ez egybeesik az általa kitermelt mennyiséggel, és jóval kiegyensúlyozottabb és az olajártól kevésbé függő működést tesz lehetővé.

forrás: vg.hu

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.