Nem kerül uniós tiltólistára a magyar fehér akác

A hungarikumnak minősülő fehér akác várhatóan nem kerül fel az “idegenhonos özönfajok” uniós tiltólistájára, amely az Európai Unióban nem őshonos, agresszíven terjedő állat- és növényfajok kitiltását, visszaszorítását irányozza elő – közölte a Földművelésügyi Minisztérium kedden az MTI-vel, a mezőgazdasági és halászati tanácsülést követően.

A közlemény szerint Karmenu Vella környezetpolitikáért, tengerügyért és halászatért felelős biztos elmondta, hogy a listát 2015 folyamán alakítják ki, és ígéretet tett arra, hogy a lista előkészítése során folyamatosan egyeztetnek Magyarországgal.

Kiemelte: ahogyan az uniós jogszabály is kimondja, elsődlegesen az EU-ban széles körben még el nem terjedt, gyors intézkedésekkel kezelhető káros fajokkal szükséges foglalkozni.

A halászati szektort is felügyelő biztos egyetértett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel abban, hogy az édesvízi akvakultúrát fejleszteni kell, egyrészt a környezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt, másrészt az unió importfüggőségének csökkentése érdekében.

A találkozón a magyar tárcavezető ismét hangsúlyozta a cianidos technológia veszélyességét az aranybányászat kapcsán, és véleménye szerint a vízgyűjtő-területi érintettség miatt kiemelt figyelmet kell szentelni a Verespatakra tervezett beruházás potenciális veszélyeinek.

Karmenu Vella biztos álláspontja szerint a cianidos technológia teljes betiltása aránytalan lenne, mert ebben az esetben az összes aranybányát be kellene zárni az Unió területén, és ennek negatív gazdasági hatása lenne. Ugyanakkor a biztos jelezte azt is, hogy ismeri a tervezett beruházást és megígérte, hogy kiemelt figyelemmel követi nyomon annak fejleményeit.

A tájékoztatás szerint Fazekas Sándor a levegőminőségi, valamint a hulladékgazdálkodási uniós javaslatcsomagok kapcsán kérte a biztost, hogy a tárgyalások során a tagállamok által megvalósítható, reális célkitűzéseket fogalmazzon meg a Jean-Claude Juncker elnök vezette új bizottság. Hangsúlyozta: el kell kerülni, hogy egyes szektorokra, mint például az állattenyésztésre aránytalanul nagy teher háruljon.

Vytenis Andriukaits, egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztossal folytatott megbeszélésen az agrártárca vezetője emlékeztetett az elmúlt évek uniós élelmiszerbiztonsági botrányaira, mint például a dioxin-szennyezésre és az E.coli-fertőzésre és hangsúlyozta, hogy a szabályozást ennek megfelelően kell kialakítani. Fazekas Sándor Magyarország részéről támogatta a bizottság fokozottabb fellépését az élelmiszerbűnözés elleni küzdelemben – olvasható a közleményben.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.