Nem kér az atomenergiából a magyarok többsége

Sem új atomerőművet, sem a paksi élettartamának meghosszabbítását nem támogatja a magyarok közel kétharmada – derül ki a Mediánnak az [origo] számára készített felméréséből.

A megkérdezettek elsöprő többsége a megújuló energiaforrásokra esküszik, a kormány azonban eltökélt a paksi bővítés mellett, amelyről szinte teljes politikai egyetértésben döntöttek még a Gyurcsány-kormány utolsó napjaiban. A lakosság nagy többsége elutasítja a Paksi Atomerőmű élettartamának meghosszabbítását, vagy egy újabb atomerőmű építését – derül ki Medián által az [origo] számára készített közvélemény-kutatásból. A felmérés szerint a megkérdezettek 32 százaléka támogatja, 63 százaléka ellenzi az élettartam meghosszabbítását, míg egy új atomerőmű építését 36 százalék támogatja, 58 százalék ellenzi. Összességében a lakosság 43 százaléka mindkét javaslatot ellenzi. A Medián szerint a Paksi Atomerőmű megítélésére hatással volt a márciusi fukusimai atombaleset, de az atomenergiával szembeni ellenérzések feltehetően ettől függetlenül is éltek a magyar lakosságban. A mostani felmérés szerint a megkérdezettek 46 százaléka rendkívül veszélyesnek tartja a nukleáris hulladékot, és csak egy százalék gondolja úgy, hogy az veszélytelen. Az atomerőműveket 34 százalék tartja rendkívül veszélyesnek, a Paksi Atomerőművet pedig a megkérdezettek 29 százaléka.

 
Az atomenergiának az állam által legkevésbé támogatott energiaforrásnak kellene lennie. A megkérdezettek 51 százaléka szerint legkevésbé ezt a fajta energiatermelést kellene támogatnia az államnak, és csak 7 százalék gondolja úgy, hogy leginkább az atomenergia terjedését kell segítenie az államnak. Az elsöprő többség, a megkérdezettek 80 százaléka leginkább a megújuló energiaforrásokat támogatná. A Paksi Atomerőmű bővítését – ami valószínűleg két új, egyenként ezer megawattos blokk felépítését jelentené – még a Gyurcsány-kormány utolsó napjaiban hagyta jóvá a parlament. Az előkészítésre felhatalmazást adó országgyűlési határozatot nagy többséggel (6 ellenszavazattal és 10 tartózkodással) fogadták el, az akkor ellenzéki Fidesz és KDNP képviselőinek döntő többsége is igennel voksolt. A második Orbán-kormány is elkötelezett támogatója a Paksi Atomerőmű bővítésének, és már javában zajlik ennek az előkészítése.

 
A kabinet álláspontján nem változtatott a Japánban, a fukusimai erőműben a márciusi földrengés és szökőár miatt bekövetkezett súlyos baleset sem, pedig emiatt több ország is az atomerőművek fokozatos leállításáról döntött (Olaszországban például több mint 90 százalékos többséggel söpörte el egy népszavazás a kormány atomenergia bővítéséről szóló terveit, a német kormány pedig bejelentette, hogy tíz éven belül leállítják a jelenleg működő atomerőműveket). “Azoknak a pártján állok, akik szerint Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy az atomenergiát kiiktassa az energiarendszeréből […] Az atomenergia felhasználásának van jövője Magyarországon” – jelentette ki júniusban Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, aki azt ígérte, a bővítésről ősszel lesz végső kormánydöntés.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).