Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Nem hagyományos és nem is kívánatos a palagáz Európában

Nem hagyományos és nem is kívánatos a palagáz Európában

A Magyar Természetvédők Szövetsége ma mutatta be a Föld Barátai Európa palagáz-jelentésének magyar kiadását. Az Európai Unióban március 23-ig zajlik egy társadalmi palagáz-konzultáció, amely különösen aktuálissá teszi a tanulmányt.

A kiadvány számos tévhitet oszlat el a nem hagyományos fosszilis energiaforrásokkal, köztük elsősorban a palagázzal kapcsolatban. Például alátámasztja, hogy e gázok nem gazdaságos energiaforrások és környezeti-társadalmi hatásaik sem kezelhetők biztonságosan. Uniós jogi szabályozásuk sem elégséges, többek között ezért is várja civil szervezetek, kutatóintézetek, hatóságok és cégek véleményét az Európai Bizottság az uniós társadalmi konzultáció keretében(1).
Az eddigi tudományos és szakmapolitikai anyagokat összefoglaló Föld Barátai jelentés eredményeit tovább erősítik a néhány hete megjelent egyesült államokbeli szakértői jelentések is. Ezek alátámasztják, hogy az Egyesült Államok palagáz-forradalma tiszavirág életű lesz, mivel veszélyes pénzügyi spekulációknak köszönhetően futott fel(2), és rendkívüli tőke- és energiaigényessége miatt nem oldhatja meg a biztonságos, gazdaságos energiaellátás, energiafüggetlenség kérdését az USA-ban sem(3).

A palagáz téma az Egyesült Államokban olyannyira időszerű, hogy már filmet is forgattak róla. Az Ígéret földje című film már hazánkban is látható. A történet egy palagáz-lázzal szembesülő kis amerikai közösségről szól. A film üzenete a témával most ismerkedő magyar lakosságnak különösen aktuális: a palagáz-fejlesztés a gyors meggazdagodás, a szegénységből való kilábalás ígéretével kecsegtet, majd bebizonyosodik, hogy a fejlesztésért nem érdemes feladni a közösségi és környezeti értékeket. Magyarországon egyedül a Makói-árokban zajlik némi nem hagyományos palagáz kitermelés, más nemzetközi olaj-és gázcégek a Derecskei-medencében, a Békés-medencében, a Kiskunhalasi régióban ill. a Zalai- és a Dráva-medencében kutatnak gazdaságosan kinyerhető gáz után.

„A magyar lakosság a 2012. év végi Eurobarométer felmérés(4) szerint elég jól látja a hazai helyzetet: a megkérdezettek több, mint fele aggasztónak találja a palagáz-projekteket és a következő 30 évre vonatkozóan a válaszadók 74%-a a megújuló energiaforrásokat tette meg prioritásnak.” – nyilatkozott a magyarországi helyzetről Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlatvédelmi programvezetője. A Szövetség álláspontja szerint a környezetre, közegészségre és az éghajlatra kifejtett elkerülhetetlen negatív hatásuk miatt teljes mértékben fel kell hagyni a nem hagyományos gáztevékenységekkel Európában, és be kell szüntetni az ez irányú kutatási ill. fejlesztési projektek uniós szintű pénzügyi vagy politikai támogatását.

További információ:
Palagáz-kisokos a letölthető magyar nyelvű jelentéssel: http://www.mtvsz.hu/dynamic/energia_klima/mtvsz_palagaz_jelentes_magyar.pdf
Botár Alexa, éghajlatvédelmi programvezető, alexa@mtvsz.hu, 06-70-340-89-97
Dóra Szilvia, kommunikációs vezető, dora.szilvia@mtvsz.hu, 06-1-216-72-97, 06-20-9-454-808

Hivatkozások:
(1) http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=SHALEGAS&lang=hu
(2) Energy Policy Forum, befektetési elemzés: http://energypolicyforum.org/wp-content/uploads/2013/02/SWS-report-FINAL.pdf
(3) Post Carbon Institute, David Hughes geomérnök által összeállított jelentés: http://www.postcarbon.org/drill-baby-drill / Executive Summary
(4) Eurobarometer felmérés (100. oldaltól): http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_360_en.pdf

Ajánlott tartalom

72 pályázó nyert támogatást hatalmas naperőművek építésére

72 pályázó nyert támogatást az első METÁR-tenderen - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.