Nem fúj a szél? Már erre is köthető biztosítás!

A megújuló energia beruházások nagysága a 2004-ben mér 30 milliárd dollárról 2010-re 211 milliárd dollárra ugrott, mára pedig meghaladja a fosszilis erőművekbe történő beruházások szintjét. Ez a tény nem maradt észrevétlen a nagy viszontbiztosítók, így a Swiss Re, a Munich Re és a Gen Re körében sem.

Létezik-e vajon még egy olyan pénzügyi intézmény, melynek sorsa annyira szorosan kapcsolódik az éghajlatváltozáshoz, mint a viszontbiztosítóké? Ezek a szervezetek közvetlen szerepet játszanak a helyi gazdaságok szélsőséges időjárási viszonyok, különösen a pusztító szélviharok okozta károk elleni védelmében, írja a biztositasiszemle.hu. Mára azonban, amikor már a világ politikai vezetői is elfogadják az éghajlatváltozás és a növekvő széndioxid-kibocsátás közötti kapcsolatot, az iparág jelentős szerepet játszik a fenntarthatóság javításának, főként az alternatív energiaforrások, mint például a tengeri szélerőművek létesítésének előmozdításában. Ez nem jótékonykodás, vagy greenwash, sőt! A Munich Re, a Swiss Re és a Gen Re is egyre inkább vonzó üzleti befektetési lehetőségként tekintenek az alternatív energiaforrásokra, mellyel hatékonyan diverzifikálhatják portfoliójukat, és a szélnek és egyéb természeti jelenségnek való kitettségüket. A Munich Re nemrégiben bebizonyította szélenergia iránti elköteleződését, miután MEAG Munich Ergo AssetManagement leányvállalatán keresztül megvásárolt három brit szélerőműparkot.

A biztosítók és viszontbiztosítók számára tehát a globális felmelegedés nem csak kockázat, de lehetőség is, hiszen az új, alacsony széndioxid-kibocsátású technológiák hatalmas növekedési potenciállal rendelkeznek, az új technológiák pedig új, fedezésre váró kockázatokat is jelentenek. Tehát a tengeri szélerőművek megvásárlása semmiképp nem nevezhető PR-akciónak a (viszont)biztosítók részéről, sokkal inkább a komplex technológiákhoz kapcsolódó know-how megszerzéséről szólnak ezek az ügyletek.

Vadul terjeszkednek a szélerőműparkok
A tengeri szélerőművek egyre fontosabb szerepet fognak betölteni a világ energiaellátásában. Európában például az évtized végére várhatóan megtízszereződik az erőművek kapacitása – derül ki az Európai Szélenergia Társaság (EWEA) adataiból. Ez nagyjából egyenként 5 megawattnyi kapacitású, 8000 szélturbinát jelent. Ami a beruházások nagyságát illeti, az EWEA becslései szerint a bővüléshez évente körülbelül 75 milliárd dollárra van szükség 2020-ig. Míg rövid távon a növekedés elsősorban Európát érinti majd, Ázsia is egyre inkább felzárkózik. 2010-ben Kína több szélenergia-kapacitást telepített, mint bármely más ország, összesen mintegy 50 milliárd dollár értékben. Észak-Amerikában is erőteljesen növekszik a beruházások nagysága, különösen a szárazföldi szélenergia projektek tekintetében. A befektetők ugyan elismerik a szélenergia jelentőségét, különösen annak fényében, hogy olyan országok, mint Németország vagy Japán egyre inkább a nukleáris és fosszilis energiahordozók ellen fordulnak, azonban nem fogják tőkéjüket kockáztatni, hacsak nem áll rendelkezésre teljes körű biztosítási védelem számukra, ami megvédi őket az új technológia, és a tenger jelentette kockázatoktól. Ezért a szélenergia piac óriási lehetőséget jelent a biztosítók és viszontbiztosítók számára. A Gen Re várakozásai szerint rövid távon Észak-Európa, azon belül is elsősorban Németország és az Egyesült Királyság lesznek a növekedés motorjai, hosszabb távon azonban egyéb, nem európai országok, így Japán, vagy akár az Egyesült Államok is fontos piacokká válhatnak. A viszontbiztosító azzal számol, hogy az évtized végére az európai piacokon mintegy 1 milliárd eurónyi díjbevétele keletkezhet a szélerőműveket biztosító társaságoknak.

A Gen Re nemrégiben bemutatott elemzésében ugyanakkor arra is rámutat, hogy ezek a projektek igen nagy kihívások elé állítják a biztosítókat, nem csak azért, mert az új szélerőműveket egyre barátságtalanabb helyeken, például az Északi-tengeren állítják fel, mintegy 50 méteres mélységben, ahol az időjárásnak, a hullámoknak és a sós víznek vannak kitéve, de azért is, mert a befektetők a fizikai kockázatokon kívül a pénzügyi kockázatok ellen is védelemben szeretnének részesülni. A fizikai és késedelmes kivitelezésből eredő pénzügyi kockázatokon kívül jelentős felelősségi kockázatok is fennállnak a projektek kapcsán. Viharos időben például előfordulhat, hogy egy szállítóhajó összeütközik egy tengeri szélerőművel, ami súlyos anyagi következményekkel járhat, ha kiderül, hogy az éjszakai fényjelzések nem voltak megfelelőek. A kábelek lefektetése további felelősségi aggályokat vethet fel, mint ahogy a tengeri élővilágot érő lehetséges környezeti károk is.

A Gen Re elsősorban olyan biztosítókkal dolgozik együtt, akik kifejezetten tengeri szélerőművek vagyon- és felelősségbiztosításával foglalkoznak. Ezzel szemben a Munich Re közvetlenül kapcsolódik a projektekbe, saját biztosítási termék kidolgozásával. A műszaki fedezeteken kívül néhány viszontbiztosító pénzügyi fedezetet is kínál a tengeri szélerőművekben érdekelt befektetők számára. Munich Re saját, időjárási származtatott terméket fejlesztett ki, amely az ellen védi a befektetőt és a piaci szereplőket, ha az időjárási viszonyok nem elég kedvezőek ahhoz, hogy energiát lehessen belőlük előállítani. Néhány héten belül a társaság elindítja azon termékét, amely a szélhiány ellen nyújt fedezetet, legfeljebb öt évre. Ez tehát növeli a befektetők közép- és hosszú távú biztonságérzetét azzal kapcsolatban, ha az időjárás nem felelne meg az üzleti tervnek.

Figyelembe véve Európa politikai és gazdasági helyzetét, nyilvánvaló, hogy a politikai instabilitás vált az egyik legfőbb veszélyforrássá a megújuló energiaszolgáltatók, és így a biztosítók számára is. Ez azt jelenti, hogy a tengeri szélerőműveknek politikai támogatásra lesz szükségük ahhoz, hogy bevonzzák a magánszektor befektetéseit, valamint hogy a tervezett beruházások építési ütemterve ne húzódjon el beláthatatlan ideig. A legnagyobb kihívást az ágazat bővülése számára ugyanis az jelenti, hogy továbbra is állami támogatásban részesüljenek a zöldenergia beruházások, hogy az offshore szélerőművek által termelt energia szállításához szükséges ellátási hálózat fejlesztése ne akadjon el. Ehhez jönnek még hozzá a gyakori jogi kihívások, a palagáz megjelenése, és annak energiaárakra gyakorolt hatása. Ennek ellenére a viszontbiztosítók, mint a Munich Re, továbbra is jelentős forrásokat szán az offshore megújuló energetikai technológiák fejlesztésére. Egyik úttörő projektje például olyan úszó szélturbinák kifejlesztését, és telepítését célozza meg, melyeket meredek partú régiókban, a part mentén lehet telepíteni. Egy másik fontos és különleges offshore kockázat, amely megoldásra vár, a különleges célú hajók korlátozott elérhetősége. Ezért a viszontbiztosító most egy olyan biztosítási termék kidolgozásán fáradozik, amely védelmet nyújt a hajókésések ellen, mely a hajók alkalmatlanságából, vagy a rossz időjárásból fakad.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.