Nem félünk eléggé a klímaváltozástól

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a klímaváltozás folyamatban van, az emberiség a legfőbb oka, és ha nem változik semmi, akkor nagyon komoly veszteségekkel kell majd szembenéznünk – derül ki a Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) hamarosan megjelenő friss jelentéséből, amelynek az összefoglalója múlt héten szivárgott ki. Bár a tanulmány csak azt erősíti meg, amit eddig is tudni lehetett, sok nemzet kormánya továbbra sem foglalkozik a kérdéssel.

A gazdasági döntések hátterét kutató Cass R. Sunstein szerint a cselekvésképtelenség egyik magyarázata az, hogy az emberek nem félnek eléggé a globális felmelegedéstől. Ennek a pszichológiai okai igen összetettek. Alapvetően az a gond, hogy nem is érezzük a fenyegetést, írja az index.hu.

Egy terrortámadás lehetősége igen nagy, ezért az emberek tartanak attól, hogy ők is áldozattá válnak. Ehhez hasonlóan egy bűncselekményről vagy súlyos balesetről szóló hír is felkelti az emberek félelmét, mindenki érzi a kockázatot. Ezzel szemben a klímaváltozást nehéz összefüggésbe hozni bármely tragédiával vagy katasztrófával. Hiába gondolják azt a tudósok, hogy a felmelegedés miatt szélsőségesebbé válik az időjárás, és gyakrabban találkozhatunk pusztító hurrikánokkal. Azt nem tudják bebizonyítani, hogy bármely konkrét esetet biztosan a klímaváltozás okozta.
Nincs bűnbak

Az emberek általában azokra a veszélyekre fókuszálnak, amelyeknek van egy azonosítható elkövetője. A felmelegedés nem egy terméknek vagy embercsoportnak köszönhető, hanem számtalan embernek. Ahogy a terrorizmus esetében simán elkülöníthető a “mi” és az “ők” csoportja, ugyanez a klímaváltozásról nem mondható el.

További gond, hogy a káros hatás a távolabbi jövőben várható. Elég körülnézni az utcán, hogy lássuk, mennyire reménytelen felkelteni az emberek figyelmét egy évtizedek múlva várható katasztrófával. Sokan vállalnak komoly kockázatokat dohányzással, egészségtelen táplálkozással, eladósodnak pillanatnyi előnyökért. Hogy az unokáinknak majd rossz lesz? Nem fogja meghatni azt a generációt, amelynek tagjai jóval harminc fölött vállalnak gyermeket, és talán meg sem érik azt az időt, amikor beüt a klímakatasztrófa.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.