Nem drágább a bio repülés, mégse használják

A légitársaságok legnagyobb költségtétele az üzemanyag, mégis üzemanyagigényüknek csak töredékét szerzik be megújuló forrásokból. Pedig a bioüzemanyag ára versenyképes és ráadásul 80 %-kal kevesebb emisszióval jár.

Az USA-ban idén nyáron indul el az első teljes mértékben bioüzemanyaggal működő járat. A szóban forgó járatot Los Angeles és San Francisco között fogja üzemeltetni alternatív üzemanyaggal, számolt be a projektről a The New York Times. A United már 2013-ban bejelentette, hogy a kaliforniai AltAir Fuels-től 3 év alatt 15 millió gallon üzemanyagot szerez be, melyet emberi fogyasztásra nem alkalmas növényi olajokból és mezőgazdasági hulladékból gyártanak.

Az első 5 millió gallonnyi adagból indul útjára a Hollywood és Szilícium-völgy közötti, naponta ötször üzemeltetett járat. A tervek szerint 30-70 %-os arányban keverik a megújuló és a nem megújuló üzemanyagot, vagyis zömében hagyományos fosszilis üzemanyagot éget majd a repülőgép.

A United -mely évente 11,6 milliárd dollárt költ üzemanyagra- ezen túlmenően 30 millió dollárt fektet a légi bioüzemanyagot gyártó Fulcrum BioEnergybe.

A Fulcrum egyébként olyan technológiát fejlesztett ki, mely a háztartási szemetet is feldolgozza, biogázt állítva elő belőle. A cég 20 éves futamidejű szerződéseket kötött több várossal, s ezek szeméttelepeinek anyagát dolgozza fel.

Az Obama-adminisztráció új szabályokat dolgozott ki a légitársaságok emissziójának mérséklésére, ezek életbe lépésére -ahogy a Fehér Ház is elismerte- még éveket kell várni. A javaslatot várhatóan 2016 februárjáig hasonló szabályozás követi nemzetközileg az ENSZ égisze alá tartozó ICAO által.

Versenyképes áron

Mivel a repülőgépeknél -az autóktól eltérően- nem lehetséges az elektromos meghajtás (a napelemes repülőgép egyelőre egy pilótát bír csak el), a légi szállítás zöldülése csak bioüzemanyaggal lehetséges.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Kevesebb üzemanyagot használtunk az elmúlt hónapokban Magyarországon

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.