„A vörösiszap-lerakással ártalmatlanítható a hulladék”, a hulladéklerakó létesítéséhez pedig egységes környezethasználati engedélyre van szükség, mondta ki a közelmúltban hozott jogerős végzésében a Fővárosi Ítélőtábla - írta a Népszabadság.

Nem a jegyző dolga a vörösiszap-tározók ellenőrzése

„A vörösiszap-lerakással ártalmatlanítható a hulladék”, a hulladéklerakó létesítéséhez pedig egységes környezethasználati engedélyre van szükség, mondta ki a közelmúltban hozott jogerős végzésében a Fővárosi Ítélőtábla – írta a Népszabadság.

A lap keddi számában ismerteti a Fővárosi Ítélőtábla birtokukba került végzését, amellyel a bíróság véget vetett a Magyar Alumínium Zrt. vörösiszap-tározójánál bekövetkezett gátszakadás után keletkezett hatásköri vitának a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, illetve a devecseri jegyző között.
A bíróság ugyan nem vitatta, hogy a szabályozás nem egyértelmű, ám kimondta: a vörösiszap-tározók a hatályos rendelkezések szerint bizonyosan a hulladékgazdálkodásról szóló törvény hatálya alá tartoznak. Ilyen építmény pedig „csak a külön jogszabályokban meghatározott feltételekkel és a környezetvédelmi hatóság engedélyével létesíthető”.
Az egyik feltétel az egységes környezethasználati engedély kiadásához szükséges eljárás lefolytatása, amely az ítélőtábla szerint kifejezetten a környezetvédelmi felügyelőség hatáskörébe tartozik. A végzésből kitűnik, hogy az általános építésügyi hatósági jogköröket gyakorló jegyzőnek az ilyen létesítményekkel kapcsolatban nincs semmilyen feladata – írta a lap.

A cikkben felidézik, hogy a felügyelőség a katasztrófa után a jegyzőt szólította fel a hatósági eljárás lefolytatására, aki azonban hatáskörének hiányára hivatkozva megtagadta az intézkedést.
Ugyancsak idézik Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárt, aki a katasztrófát követően kijelentette: elfogadhatatlan, hogy a veszélyes anyagokkal foglalkozó építményekre most a jegyző adhatja ki az építési engedélyt, miközben a környezetvédelmi hatóság nem ellenőrizheti például a vörösiszap-tározó gátját. Illés akkor közölte: törvénymódosítást kezdeményez, hogy a nagyobb ipari létesítményekkel kapcsolatos, továbbá a veszélyes anyagok gyártására, tárolására vonatkozó elsőfokú építésügyi hatósági jogköröket vegyék el a jegyzőktől, és azokat adják át a katasztrófavédelemnek vagy a környezetvédelmi felügyelőségnek.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.