Negyvenötezer műanyag palacktól tisztította meg a Tiszát az idei PET Kupa, amelynek résztvevői a Felső-Tisza-vidéken gyűjtötték össze a verseny történetében rekordmennyiségűnek számító szemetet.

Negyvenötezer műanyag palacktól tisztították meg a Tiszát

Negyvenötezer műanyag palacktól tisztította meg a Tiszát az idei PET Kupa, amelynek résztvevői a Felső-Tisza-vidéken gyűjtötték össze a verseny történetében rekordmennyiségűnek számító szemetet.

A környezetvédelmi kezdeményezés PET flottája saját építésű pillepalack hajóival járta be a Szatmárcseke-Tiszamogyorós távot és hat nap alatt gyűjtötték össze a 65 köbméternyi hulladékot. Az idei verseny során nagy hangsúlyt helyeztek a Tiszapart hulladékhelyzetének szakszerű felmérésére, valamint a vízminőség vizsgálatához vízmintákat is vettek. Az idei versengés győztese a FesztPet, a Gödöllői Természetfilm Fesztivál és a Médiatanács közös hajója lett – közölték a verseny szervezői az MTI-vel.

A PET Kupa célja, hogy felhívja a figyelmet a Tisza fokozódó szennyezésére és eközben a flották legénysége minél több pillepalackot szedjen össze a folyóból. A résztvevők monitorozzák emellett az ártérben található hulladékhegyek pontos helyzetét és méretét, hogy minél teljesebb legyen a területre vonatkozó “hulladéktérkép”, rámutatva a kritikus helyszínekre és hulladékfajtákra. Ennek távlati célja, hogy megkezdődhessen egy határokon átnyúló, nemzetközi együttműködés az ismétlődő tiszai PET-palack áradat megállítására, és a Tisza mellékfolyóinak kitisztítására.

A résztvevők a Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti szakaszon összesen 62 szennyezett helyszínt találtak és rögzítettek egy nemzetközi mobiltelefonos alkalmazás segítségével, és ezek közül 21 helyszínt meg is tisztítottak. Mindemellett azonosítottak olyan folyószakaszokat is, ahol több száz méter hosszan, mindkét parton hulladékkal szennyezett az ártéri erdő.

Az idei verseny során a szervezők arra is kíváncsiak voltak, milyen nyomot hagy a természetben ez a sok műanyag és az általuk hozott sok más szemét, így a szennyezett területről és a vízből mintát is vettek. Bár az átfogó eredményekre még várni kell, az már most bizonyos, hogy a hatalmas mennyiségű műanyag erőteljesen megmutatkozik a mintákban.

Mint azt a verseny szervezői írják, az ártéri erdőkben fennakadt palackok csak elenyésző hányadát jelentik annak a hatalmas mennyiségnek, amely gyakorlatilag egy az egyben a Fekete-tengerbe jut, ahol nagyvárosnyi kiterjedésű úszó szemétszigeteket képez. A folyamatos dörzsölődés, valamint az ultraibolya sugárzás következtében itt jönnek például létre az egyre súlyosabb környezeti veszélyforrást jelentő mikroműanyagok.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.