Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Négyszeresére is növelhető a biomassza-felhasználás
Tudj meg többet: Bioenergia
Duplájára, de akár négyszeresére is növelhető 2020-ig a biomasszából Magyarországon előállított energia mennyisége - mondta Simon Tamás, az Energia Központ Nonprofit Kft. szakértője szerdán Budapesten.

Négyszeresére is növelhető a biomassza-felhasználás

Duplájára, de akár négyszeresére is növelhető 2020-ig a biomasszából Magyarországon előállított energia mennyisége – mondta Simon Tamás, az Energia Központ Nonprofit Kft. szakértője szerdán Budapesten.

Simon Tamás, a 4biomass nemzetközi konferencia keretében tartott sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta: Magyarországon szinte csak erdőgazdálkodási alapanyagokból állítanak elő biomasszát, az élelmiszer-feldolgozás, az állattartás és a lágyszárú növények területe továbbra is kihasználatlan e szempontból.
A biomassza felhasználásának elterjedési ütemét bizonytalansági tényezők is nehezítik, így például a jogi szabályozás hiánya, illetve a technikai fejlődés kiszámíthatatlansága – mondta a szakember.
Simon Tamás szerint nincs kész recept a megújuló energiaforrások gyors elterjesztésére, hiszen ezek az erőforrások a jelenlegi földgázárak mellett gazdaságilag irracionális választásnak tűnnek.
A biomassza-felhasználás arányának növelése ugyanakkor egyebek mellett környezeti és társadalmi szempontból, valamint az ország magas, 62 százalékos energiaimport kiszolgáltatása miatt is fontos lenne – mutatott rá az Energia Központ projektgazdája.
Kiemelte: a biomassza jelentős szerepet játszhat Magyarország azon Európai Unió felé tett vállalásában is, amely szerint 2020-ig 13 százalékra kell emelni a megújuló energiaforrások arányát.

Magyarország bruttó primer energiafelhasználása 2007-ben 1.125 petajoule volt, ebből a megújulók 59,4 petajoule-lal vették ki a részüket, a biomassza részaránya pedig 89 százalékos volt a zöldenergiából. A megújuló erőforrások aránya így csupán 4,8 százalékos volt 2007-ben a végső energiafelhasználásban – emlékeztetett Simon Tamás.
Az Energia Központ szervezésében december 1-én és 2-án megrendezett 4biomass konferencián nyolc kelet-közép-európai ország környezetvédelmi, illetve energetikai képviselői vesznek részt.

Ajánlott tartalom

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázatok indulnak

Energetikai innovációs mintaprojekteket támogató pályázati kiírások jelentek meg szerdán, négy témakörben, 12 milliárd forintos keretösszeggel - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.