Négypilléres fenntarthatósági program Győrben

2030-ig szóló fenntarthatósági programot fogadhat el pénteki ülésén a győri képviselő-testület, ez négy pillérben összegzi a megyeszékhely stratégiai céljait.

Az önkormányzat honlapján olvasható, Borkai Zsolt (Fidesz) polgármester által jegyzett, a képviselő-testület városstratégiai bizottsága által egyhangúlag támogatott előterjesztés szerint a most 130 ezer lakosú megyeszékhely 2030-ban a régió európai jelentőségű, sikeres, meghatározó szellemi és gazdasági-szolgáltató központja lesz.
Mint írják, az ehhez vezető út egyik eleme, hogy Győr váljon meghatározó szellemi központtá az oktatás és a kultúra értékteremtő hatásaira építve. Ennek eszköze a Széchenyi István Egyetem fejlesztése, az innováció elősegítése, Győr kulturális kínálatának fejlesztése, valamint korszerű szakképzési rendszer működtetése.
A második pillér az előterjesztés szerint az erős, több lábon álló, versenyképes gazdaság kialakítása, amelyben szerepet kap az autógyártás beszállítói hálózatának fejlesztése, erősítése, az üzleti infrastruktúra adottságainak fejlesztése, térségi szolgáltató központ létrehozása, az egészségipar infrastruktúrájának fejlesztése, a turisztikai szolgáltatások bővítése, a tudásipar fejlesztése, támogatása, továbbá a gazdasági partnerségépítés.

A program harmadik bástyája az összetartó, aktív, egészséges közösségek létrehozásának, működésének támogatása. Ennek elemeként említi a dokumentum az ifjúság szabadidős, sport- és kulturális tevékenységeinek támogatását, a programkínálat bővítését, az időskorúak tartalmas életének biztosítását, a sport kiemelt támogatását, a közhasznú munkát végző egyházi és civil szervezetek támogatását.
Negyedik elemként jelölik meg, hogy “élhető európai várost” teremtsenek kiváló természeti és épített környezeti minőség biztosításával. Itt említik a közösségi terek megújítását, a parkok, zöldfelületek újraértékelését, magas építészeti minőségi követelmények megfogalmazását, a közlekedés fenntartható fejlesztését, de a felszíni vizek védelmét, a vízpartok megújítását is. E pontban kap helyet a fenntartható városi energiastratégia készítése és megvalósítása, a természeti környezet védelme és a leszakadó területek komplex felzárkóztatása, a városrehabilitáció is.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.