Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Negyedével gyorsabb a tengerszint emelkedés, mint hitték

Negyedével gyorsabb a tengerszint emelkedés, mint hitték

Tudósok rájöttek, hogy a tengerszint körülbelül 1990-ig alacsonyabb volt, mint gondolták. Ez viszont egyet jelent azzal, hogy az elmúlt 25 évben gyorsabban emelkedett, mint ahogy feltételezték.

Szakemberek azt állítják, hogy a 20. század nagy részében (körülbelül 1990-ig) a tengerszint alacsonyabb volt, mint ahogy arról a tudományos konszenzus szólt. Nem is kevés az eltérés. Korábbi kutatások úgy vélték, 1900-1990 között: 1,92 cm/évtized, most kiderült, ennél kisebb mértékű volt az emelkedés. Következésképp a 1990 utáni emelkedés nagyobb és gyorsabb. Abban a korábbi vizsgálatok és az új tanulmány is egyetért, hogy 1990 után 3,07 centiméter az évtizedenkénti tengerszint-emelkedés.

Az 1990 óta tartó tengerszint emelkedés 2,5-szer gyorsabb, mint az 1900 és 1990 között végbement emelkedés, állítja a mérvadó, etalonnak tekintett Nature szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

Első ránézésre azt kérdezhetnénk, mit lehet ezen ennyire elszúrni? A tengerek szintje minden fontosabb városban, rakparton mérhető. Csakhogy a sarkköri gleccserek olvadását is figyelembe kellett venni, erről pedig az utóbbi években nyertek beható adatokat a tudósok.

A korábbi adatokat azokból a több ezerre tehető tengerszintmérő pontokból nyerték, melyek többségében Európa és Észak-Amerika partjainál vannak, így teljes körű képet nem lehetett kapni a probléma globális mibenlétéről.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Norvég miniszterelnök: a NATO segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben

A NATO segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben - jelentette ki kedden Erna Solberg norvég miniszterelnök a NATO alapításának 70. évfordulójára összehívott vezetői találkozón Londonban.