Négy településen veszélyes a levegő minősége

A szálló por magas koncentrációja miatt négy település levegőjét veszélyesnek minősítette az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) vasárnap.

Az OKI honlapján található térképen a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel jelölték Putnokot, Kazincbarcikát, Sajótszentpétert és Miskolcot. E szerint ezeken a településeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti. A szálló por magas koncentrációja miatti egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel egy települést sem jelöltek. Ugyanakkor egy települést, Salgótarjánt zöld színnel jelöltek, ami azt jelenti, hogy ott a levegő minősége kifogásoltnak számít. A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. Miskolcon vasárnap a város polgármestere elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.