Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Hibrid meghajtás / Négy magyar csapat indul az üzemanyag-hatékonysági viadalon
Tudj meg többet: Hibrid meghajtás

Négy magyar csapat indul az üzemanyag-hatékonysági viadalon

Négy magyar diákcsapat vesz részt idén az idei Shell Eco-marathon Europe versenyen május 25. és 28. között Londonban.

A világ huszonhét országának 192 diákcsapata regisztrált az üzemanyag-hatékonysági viadalon, amelyen azok győznek, akik a legnagyobb távolságot tudják megtenni egy liter üzemanyaggal. A részvevők egy speciálisan erre a célra, a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban kiépített, 1,6 kilométeres városi útnak megfelelő pályán versenyeznek majd a Make the Future Live fesztivál keretében meghirdetett 33. Shell Eco-marathonon – közölték a verseny magyarországi szervezői hétfőn az MTI-vel. Mint felidézték, tavaly a francia Microjoule-La Joliverie csapat érte el a legnagyobb távolságot: 2606 kilométeres eredményük annyit tesz, mintha csupán egyetlen liter üzemanyag felhasználásával tették volna meg oda-vissza a London és Milánó közötti távolságot. Magyarországról idén négy – három egyetemi és egy középiskolai – csapat utazik Londonba.

Az Óbudai Egyetem OECO csapata 2015-ben indult legutóbb a megmérettetésen, és ezúttal új csapattal, valamint egy teljesen új autóval száll versenybe. Szintén új csapattagokkal erősítenek a Debreceni Egyetem diákjai, akik annak ellenére, hogy tavaly neveztek először, sikerrel vették az akadályokat: nemcsak átmentek a technikai vizsgálaton, de sikerült mért kört futniuk. A tavaly harmadik helyen végzett győri csapat új futóművel és új csapatagokkal készül, az egyetlen magyarországi középiskolai induló, a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai pedig már régi visszatérői a versenynek – közölték a szervezők. A közlemény szerint a Shell Eco-marathon egyedülálló, világméretű verseny, amely az energiahatékonyság határainak feszegetésére ösztönzi a diákokat; a megmérettetés során a csapatok maguk tesztelik, tervezik és építik járműveiket. Egy évben három helyszínen rendezik meg a Shell Eco-marathont: Ázsiában március 16. és 19., Amerikában április 27. és 30., Európában pedig május 25. és 28. között.

Ajánlott tartalom

Mi értelme napelemet szerelni autókra?

Ahogy terjednek az otthoni napelemek és az elektromos járművek, egyre több autós képes otthon is ellátni energiával autóját.