Négy év múlva több szemét lesz a tengerben, mint hal

Ha a jelenlegi mértékben és sebességben folytatjuk a tengerek szennyezését, a a halpopulációt, derült ki a davosi Világgazdasági Fórum jelentéséből. A világszerte megtermelt plasztiknak csak 14 %-a kerül újrahasznosításra.

A legújabb kutatások arra a sokkoló feltárást tették, hogy a tengeri madarak 90 százalékának emésztőrendszerében műanyag-darabok találhatók. Vagyis a sós vízben széttöredezett plasztikot élelemnek nézik és lenyelik.

Az utcán dobjuk el

A műanyag szatyrok, plasztik ételes dobozok és más hulladékok úgy kerülnek az óceánokba, hogy eldobjuk őket az utcán, onnan az esővíz a lefolyókon keresztül a városi csatornarendszerbe viszi, ahonnan a folyókba ömlik, majd a folyókból a tengerekbe. Ott pedig olyan mennyiségben van jelen, hogy néhány éve Oprah Winfrey beszélgetős műsorában sokkolta a közvéleményt az a(z egyébként már akkor sem új keletű) bejelentés, hogy a Csendes-óceánon hömpölyög az áramlásoknak köszönhetően összesűrűsödő szemétsziget, melynek mérete egy-egy USA-béli tagállaméval azonos.

A holland feltaláló és vállalkozó, Boyan Slat szerint azok az áramlatok, melyek létrehozták a szigetet, arra is használhatók, hogy eltakarítsák őket. Ha némi emberi közbeavatkozással rásegítünk a folyamatra. Idén nyáron kezdi meg működését Slat tengeri hulladékeltakarító építménye. A davosi Világgazdasági Fórum (WEF) jelentése szerint a műanyag népszerűsége, vagyis hogy alacsony az előállítási költsége és könnyen gyártható, oda vezetett, az elmúlt 50 évben meghússzorozódott a műanyagtermelés. A jelenlegi output megháromszorozódik a következő 20 évben.

Világszerte a műanyagoknak alig 14 %-a kerül be a szelektív hulladékgyűjtés rendszerébe. Ez az arány rendkívül alacsony, ha figyelembe vesszük, hogy a papírnak 58 %-a, a fémanyagoknak 90 %-a kerül újrafelhasználásra.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.